WK 2018 – Roberto Martinez schrijft geschiedenis voor België: “Memorabel WK”

WK 2018 - Roberto Martinez schrijft geschiedenis voor België: "Memorabel WK"

Roberto Martinez is de coach die België voor het eerst in de geschiedenis naar de derde plaats op een WK geloodst heeft. De bondscoach zet het collectief steeds voorop en deed dat zaterdag ook bij zijn analyse van het WK in Rusland. “Onze grootste prestatie is dat we een team geworden zijn op dit memorabele WK”, vertelde Martinez na afloop van de met 2-0 gewonnen kleine finale tegen Engeland. “Als internationale coach heb je nooit het gevoel dat je lang genoeg over de spelers kan beschikken om dat te bewerkstelligen, maar hier is het ons dus wel gelukt. Tijdens dit WK hebben we geen verhalen gehoord over de toekomst van de spelers, iedereen praatte enkel over bijdragen aan het team. We hebben gewonnen van een land als Brazilië, we stonden in de halve finales, we knokten terug tegen Japan, we breken een Belgisch doelpuntenrecord en hadden heel wat doelpuntenmakers: het wijst allemaal op de sterkte van het elftal, dat een voetbal gespeeld heeft waarvan de neutrale toeschouwers konden genieten. Ik beschouw het voor mezelf dan ook als een privilege dit unieke moment bij dit team te mogen meemaken.”
De nederlaag tegen Frankrijk van dinsdag was bij iedereen hard aangekomen. Na het spektakelstuk tegen Brazilië leken de Duivels klaar om de hemel te bestormen, een stilstaande fase besliste er anders over. “Zeker na de kwalificatie tegen Brazilië wilden we dit toernooi winnen. Maar de spelers hebben geschiedenis geschreven voor België en dat is het belangrijkste, dat moeten we onthouden. En dan zeker de manier waarop: met mooi en verzorgd voetbal, tactische flexibiliteit. Dit was echt een mooi avontuur”, klonk het bij de bondscoach.
Romelu Lukaku haalde in de halve finale tegen Frankrijk en zaterdag tegen Engeland niet meer zijn niveau van in het begin van het toernooi, toen er na twee wedstrijden al vier doelpunten achter zijn naam stonden. Nadien zweeg het kanon. “Rom is niet naar hier gekomen om topschutter te worden, wel om het team te helpen en dat heeft hij ook gedaan. Hij heeft een fantastisch toernooi achter de rug. In mijn ogen is hij de perfecte nummer negen.”
Met Eden Hazard en Thibaut Courtois zijn er nog twee Duivels in de running voor individuele prijzen op dit WK, respectievelijk de trofeeën voor beste speler en beste doelman. Traditioneel maken de finalisten wel meer kans op die onderscheidingen. Hazard heeft als belangrijkste concurrenten Kylian Mbappé en Luka Modric, voor Courtois is Hugo Lloris de grote rivaal. Op basis van zijn prestaties zou de prijs altijd naar Hazard moeten gaan. “De prijzen hangen altijd af van het succes van het team. Onze sterkhouders hebben hun beste toernooi ooit gespeeld. Zij waren top en dat geeft me voldoening. Er zitten zeker spelers in deze selectie die deze prijzen kunnen winnen.”

.

bron: Belga