WK 2018 – KBVB keert met meer dan twintig miljoen euro op de rekening terug uit Rusland

WK 2018 - KBVB keert met meer dan twintig miljoen euro op de rekening terug uit Rusland

Het WK in Rusland heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond geen windeieren gelegd. Met een historische derde plaats op zak, keert de KBVB met 20,7 miljoen euro op de rekening terug. Na aftrek van de kosten en de premies zal daar minder dan de helft van overschieten. Dat is heel wat meer dan vier jaar geleden, toen het WK in Brazilië veertien miljoen dollar opleverde. Daarnaast werd er toen ook anderhalf miljoen dollar uitgekeerd aan de federaties voor onkosten. 15,5 miljoen dollar dus, aan de huidige wisselkoers is dat 13,3 miljoen euro. De onkosten in Brazilië waren echter hoog opgelopen en daarnaast dienden er forse premies uitbetaald te worden aan de spelers, waardoor de Belgische bond met een financiële kater terugkeerde uit Zuid-Amerika.
Sindsdien werden er met de spelers nieuwe premies onderhandeld en die liggen een pak lager. De bronzen medaille levert elke speler 312.000 euro op. Voor het geld hoeven de Duivels het niet te doen, er zijn er in de selectie die dat bedrag bijna wekelijks opstrijken bij hun club. Voor bondscoach Roberto Martinez is er een bedrag tussen 750.000 en 1 miljoen euro voorzien.
In totaal verdeelt de Wereldvoetbalbond FIFA 647,5 miljoen euro aan premies onder de 32 deelnemende landen. De wereldkampioen mag met 32,1 miljoen euro naar huis.

bron: Belga