WK 2018 - Geen afscheid van gouden generatie, blik nu al op EURO 2020

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met een derde stek op het WK in Rusland schreven de Rode Duivels zaterdag in de vooravond geschiedenis in Sint-Petersburg, nooit eerder deed een Belgisch team beter op een WK-einronde. De Rode Duivels presteerden op de top van hun kunnen in Rusland, maar dat betekent niet dat er in de toekomst geen resultaten meer zullen volgen. Op het EK van 2020 zullen de Duivels meer dan waarschijnlijk opnieuw bij de favorieten voor de eindzege gerekend worden, over vier jaar in Qatar zal de selectie er wel wat anders uitzien.

Radja Nainggolan en Steven Defour kondigden om verschillende redenen al hun afscheid bij de nationale ploeg aan en ook Laurent Ciman lijkt zijn laatste wedstrijd in het nationale shirt gespeeld te hebben. Onder Roberto Martinez waren zij echter geen basisspelers. De toekomst van Vincent Kompany, Mousa Dembélé en Marouane Fellaini bij de nationale elf blijft voorlopig onduidelijk, pas na het toernooi zullen er knopen doorgehakt worden. Ook achter de naam van Thomas Vermaelen mag een vraagteken, gezien zijn leeftijd, blessuregevoeligheid en bankzittersstatuut. De top van het elftal met daarin Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku kan echter nog jaren mee. Youri Tielemans en Adnan Januzaj bewezen in Rusland dan weer wissels op de toekomst te zijn. De gemiddelde leeftijd van de 23-koppige spelersgroep bedroeg in Rusland ook slechts 27,7 jaar.

Ongetwijfeld zullen er wel enkele spelers afhaken. Vooral achterin is de opvolging niet verzekerd en dat kan in Qatar wel voor problemen zorgen. Op het EK zal er volgens de bond wel nog een competitief elftal staan. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we dan nog sterk genoeg zullen zijn", vertelde de ondervoorzitter Bart Verhaeghe eerder al in Dedovsk.

"In 2020 zullen we een van de kandidaten voor de Europese titel zijn", liet Axel Witsel vrijdag optekenen en ook Jan Vertonghen kijkt de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Met deze generatie moeten we nog twee toernooien top kunnen zijn."

bron: Belga