TW Classic – Kraftwerk linkt muzikale hits aan performancekunst in 3D-show

Alle festivalgangers van TW Classic in Werchter kregen zaterdagavond een 3D-brilletje voor een unieke beleving van het concert van Kraftwerk. De Duitse electropioniers linkten hun muzikale hits aan performancekunst in een 75 minuten durende 3D-show. Vier mannen op leeftijd in geblokte pakjes netjes op een rij, roerloos achter hun keyboard. Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert en Falk Grieffenhagen brachten wat van Kraftwerk kon verwacht worden: elektromuziek van het eerste uur, opgesmukt met vindingrijke projecties en computergestuurde beelden. Vaak met een blik op de toekomst, zoals de landing van een ufo en andere ruimtetuigen.
Het publiek was dankbaar voor een collectie grote hits. Van “The man-mchine” tot “The robots”, waarin Kraftwerk al in 1978 de niet altijd evidente relatie tussen mens en machine voorspelde. “Autobahn” werd opgesmukt met beelden van de onvermijdelijke kever van Volkswagen en een oude Mercedes.
Hoogtepunt van het concert was “Radio-activity”. Daarin bestookte Kraftwerk het publiek met verwijzingen naar de kernrampen in Fukushima en Harrisburg, de atoombomaanval op Hiroshima en de nucleaire site van Sellafield.
Aan de vooravond van de kasseirit naar Roubaix mocht “Tour de France” niet ontbreken. Het werd een fantastische ode aan de wielersport, met beelden van legendarische cols uit de Alpen en de Pyreneeën zoals de Aubisque en de Izoard. En met retrofragmenten uit de oude doos en nog niet vergeten wielerhelden als Greg LeMond, Michael Boogerd en Robbie McEwen.

bron: Belga