Frankrijk favoriet om tegen Kroatië tweede wereldtitel te veroveren

Frankrijk favoriet om tegen Kroatië tweede wereldtitel te veroveren
Frankrijk favoriet om tegen Kroatië tweede wereldtitel te veroveren

Frankrijk kan zich morgen voor de tweede keer in zijn voetbalgeschiedenis tot wereldkampioen kronen. Daarvoor moeten ‘Les Bleus’ in de finale in het Luzhniki Stadion in Moskou wel voorbij de stugge Kroaten zien te geraken. Het Balkanland staat voor een van de grootste afspraken met de geschiedenis sinds zijn onafhankelijkheid in 1991. De Fransen smachten naar een nieuw delirium na hun eerste wereldtitel in 1998. Een ploeg vol wereldsterren zoals Zinédine Zidane en Thierry Henry maakte in Parijs brandhout van Brazilië. Acht jaar later bereikte dezelfde talentrijke generatie in Duitsland opnieuw de finale, maar toen sloeg Italië de WK-droom aan diggelen na penalty’s. Het blijft een schandvlek op de illustere carrière van Zidane, die in de verlengingen rood pakte na een kopstoot tegen de borst van Materazzi.

Om in de voetsporen van “Zizou” en “Titi” te treden, moet de nieuwe lichting Fransen opnieuw Kroatië verslaan. In 1998 bereikten de “Vatreni” bij hun WK-debuut meteen de halve finales onder impuls van topschutter Davor Suker. Frankrijk riep de Kroaten na een 2-1 overwinning een halt toe. Twintig jaar later kijken beide ploegen elkaar in de finale in de ogen.De vraag is of Frankrijk met de druk van de favorietenrol zal kunnen omgaan. Ook twee jaar geleden was de gouden generatie van Antoine Griezmann voorbestemd om voor eigen publiek Europees kampioen te worden. Met sprekend gemak werd de finale bereikt, maar daarin stokte de machine tegen het weerbarstige Portugal. Een knal van Eder stortte het gastland in diepe rouw.

Kan Kroatië, een land aan de Adriatische Zee met amper 4,5 miljoen inwoners, voor een gelijkaardig scenario zorgen? De troepen van bondscoach Zlatko Dalic deden al beter dan in 1998. Dat volstaat echter niet. Ze nemen het woord revanche niet in de mond, maar willen wel eindelijk eens winnen van de Fransen. Dat lukte in vijf duels nog niet, al dateert de laatste onderlinge confrontatie wel al van 2011.

Bron: Belga