Deense Frederiksen verovert wereldtitel, Alexandra Tondeur wordt zesde

Deense Frederiksen verovert wereldtitel
Deense Frederiksen verovert wereldtitel

De Deense Helle Frederiksen heeft vandaag voor eigen publiek in Odense de wereldtitel triatlon op de lange afstand veroverd. Op het Deense eiland Fyn legde Frederiksen de 3 km zwemmen, 121,5 km fietsen en 30,7 km lopen af in 5u49:04. Onze landgenote Alexandra Tondeur kwam ruim twintig minuten later als zesde over de streep. Tondeur kwam na 45 minuten en 39 seconden als twaalfde uit het water en begon nadien aan haar inhaalrace. De 31-jarige triatlete uit Waals-Brabant fietste lange tijd alleen rond op de achtste plaats achter twee groepjes. Na 3u18:09 zette ze haar fiets aan de kant en ging ze al lopend op zoek naar de kopgroep.

Vier leiders hadden echter bijna 15 minuten voorsprong en waren buiten schot. Frederiksen, vorig jaar tweede op het WK, bepaalde in de kopgroep het tempo en liet de rest achter zich. De Chileense Barbara Riveros kwam 2 minuten en 18 seconden later als tweede over de streep. De Austalische Annabel Luxford stond als derde op het podium.Intussen was Tondeur er tijdens het lopen in geslaagd om twee concurrentes achter zich te laten. Ze kwam tot op minder dan een minuut van de top vijf, maar moest na 2u01:37 lopen vrede nemen met de zesde stek in een totaaltijd van 6u09:26.

Tondeur is de enige Belgische deelneemster aan dit WK. Ze werkt nu toe naar de Europese kampioenschappen lange afstand (Madrid, 23 september) en middellange afstand (Ibiza, 26 oktober).

Bron: Belga