Crisis Catalonië – Duizenden betogen in Barcelona voor vrijlating politici

Crisis Catalonië - Duizenden betogen in Barcelona voor vrijlating politici

Duizenden mensen hebben zaterdag in Barcelona betoogd om de vrijlating te eisen van de politici die opgesloten zitten en de terugkeer te vragen van zij die Spanje ontvlucht zijn. De Catalaanse regeringsleider Quim Torra nam ook deel aan de betoging. “Elke minuut die onze gedetineerden in de gevangenis en ver van huis, familie en vrienden doorbrengen getuigt van een schaamteloze politiek, en aanvaarden we niet”, aldus Torra. Negen van de opgesloten separatistische politici zijn deze week overgebracht vanuit gevangenissen nabij Madrid naar gevangenissen in Catalonië. De centrale regering wilde zo de spanningen tussen Madrid en Barcelona verminderen. Voor de betogers volstaat dit gebaar echter niet. Ze willen de vrijlating van de politici.
Deze gevagenen riskeren tot 25 jaar cel. Net als de vroegere Catalaanse leider Carles Puigdemont worden ze beschuldigd van rebellie, omdat ze deelnamen aan het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid van oktober vorig jaar. Intussen heeft een Duitse rechtbank ingestemd met de uitlevering van Puigdemont, op voorwaarde dat hij enkel voor het misbruik van overheidsgeld berecht wordt, en niet voor de rebellie. Op die manier riskeert Puigdemont een veel lagere gevangenisstraf.
Als Spanje instemt met die voorwarade, wordt het tegelijk moeilijk om zijn vermoedelijke medeplichtigen wel voor rebellie te berechten.

bron: Belga