Belegering van kerk in Nicaragua eindigt met twee doden

De belegering van een kerk in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua door proregeringstroepen is afgelopen. De tientallen studenten die zich er verschansten konden na bemiddeling het gebouw verlaten. Er vallen wel twee doden te betreuren. “Er is ons verteld dat er twee doden en meerdere gewonden waren”, zei de Nicaraguaanse kardinaal Leopoldo Brenes bij zijn aankomst in de buurt van de Kerk van de Goddelijke Barmhartigheid.
De studenten die geëvacueerd werden, zullen overgebracht worden naar de kathedraal van Managua. De apostolische nuntius Stanislaw Waldemar Sommertag en kardinaal Brenes traden als bemiddelaar op tussen de regering en de oppositie. “We vragen God om ons te vergezellen, we gaan de jongens redden”, zei Waldemar na de bevrijding.
De kerk in het zuidwesten van de hoofdstad werd sinds vrijdag 23 uur belegerd door proregeringstroepen. Er hielden zich zo’n 200 studenten schuil die deelnamen aan betogingen tegen president Daniel Ortega. Ze vluchtten naar de kerk om te ontkomen aan een aanval op de dichtbijgelegen Nationale Autonome Universiteit (UNAN), waar ze zich voorheen verschansten.
Tijdens de nacht kwam de priester naar buiten met een vlag van het Vaticaan, om de zwaargewonden en een journalist van Washington Post te evacueren. De Kerk had hierover onderhandeld.
De studenten zijn de spil van het massale protest dat al sinds 18 april tegen president Ortega woedt. Hij leidt het land sinds 2007 voor de tweede keer, nadat hij dat van 1979 tot 1990 ook al deed.
Hij wordt ervan beschuldigd de betogingen hardhandig te hebben onderdrukt en met zijn vrouw een dictatuur te hebben geïnstalleerd, die gekenmerkt wordt door corruptie en nepotisme. Zijn tegenstanders eisen vervroegde verkiezingen of zijn vertrek.
Volgens ngo’s vielen sinds de start van de protesten meer dan 270 doden, en 2.000 gewonden.

Bron: Belga