Uitspraak over boerkini is precedent, vindt Unia

Uitspraak over boerkini is precedent

De uitspraak van een Gentse rechter over het boerkiniverbod in zwembaden is de eerste in België en in die zin een precedent. Dat zegt het gelijkekansencentrum Unia. Het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent mogen moslima’s niet langer ver­bieden een boerkini te dragen. De zwembaden in kwestie moeten hun reglement onmiddellijk aanpassen, oordeelde de Gentse rechtbank in twee vonnissen. Zwemmen in boerkini verbieden “vanwege de hygiëne” of “om veiligheidsredenen” is niet gerechtvaardigd. De moslima’s die de zaak voor de rechter brachten, hebben recht op een morele schadevergoeding.

“Het vonnis strookt met de juridische analyse die wij vorig jaar maakten op vraag van enkele steden en gemeenten”, zegt Els Keytsman van Unia. De organisatie kwam vorig jaar tot de conclusie dat een algemeen verbod op lichaamsbedekkende badkleding een duidelijke vorm van discriminatie vormt. Het verbod kan volgens Unia zowel moslimvrouwen benadelen die de kleding dragen omwille van hun geloofsovertuiging als personen die dat doen om andere redenen, zoals gezondheid, fysieke eigenschappen of een handicap.

“Mensen moeten de vrijheid hebben om te dragen wat ze willen, ook in een zwembad”, zegt Keytsman. Als er sprake zou zijn van druk op jonge vrouwen om de boerkini te dragen, is het aan de lokale overheden om dat tegen te gaan, vindt ze.

bron: Belga