Paul Biya, Kameroens president sinds 1982, kandidaat voor volgende presidentsverkiezingen

Paul Biya
Paul Biya

De Kameroense president Paul Biya (85) heeft op Twitter laten weten dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen. Biya leidt het land sinds 1982, en gaat op 7 oktober voor een nieuwe, zevende termijn als president. In zijn tweet zegt Biya “zich bewust te zijn van de uitdagingen die we, samen, zullen moeten oplossen voor een nog meer verenigd, stabiel en welvarend Kameroen”. Biya besloot voor een nieuwe termijn te gaan omdat de bevolking daar, volgens Biya zelf, uitdrukkelijk om vroeg.

De presidentsverkiezingen zullen zich afspelen in een gespannen context. In het noorden van het land probeert de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram voet aan de grond te krijgen, en in de Engelstalige regio’s in het noordwesten en zuidwesten is het al maanden bijzonder onrustig. Rebellen die de Engelstalige regio’s willen afscheuren leveren strijd met het leger, waarbij al tientallen doden vielen. Aan de kant van de veiligheidsdiensten vielen al zeker meer dan 80 doden.

Bij een aanval op het konvooi van minister van Defensie Beti Assoma, donderdag, kwamen verschillende aanvallers om. Vier soldaten en een journalist raakten gewond.

Nog deze week doken video’s op waarop te zien is hoe gewapende mannen twee burgers en twee kinderen executeren. Amnesty International zegt geloofwaardige bewijzen te hebben dat het gaat om executies door Kameroense militairen. Een regeringswoordvoerder heeft het over fake news.

Enkele tegenstrevers van Biya hebben zich de afgelopen weken ook al gemeld, onder wie Joshua Osih, van de voornaamste oppositiepartij SDF, advocaat en oud-ondervoorziter van Transparency International Akere Muna en MRC-voorzitter Maurice Kamto.

Bron: Belga