N-VA op achterste poten na verbod op boerkiniverbod

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA reageert als door een wesp gestoken op het vonnis dat de Gentse zwembaden verbiedt hun boerkiniverbod te handhaven. Voor Antwerpen zal de uitspraak alvast geen gevolgen hebben, laat schepen voor Diversiteit en Inburgering Fons Duchateau weten. Groen suggereert dat N-VA de boerkini-discussie wil gebruiken als bliksemafleider voor het begrotingstekort. Het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent mogen moslima's niet langer ver­bieden om een boerkini te dragen. De zwembaden in kwestie moeten hun reglement onmiddellijk aanpassen, oordeelde de Gentse rechtbank in twee vonnissen. Zwemmen in boerkini verbieden "vanwege de hygiëne" of "om veiligheidsredenen" is niet gerechtvaardigd. De moslima's die de zaak voor de rechter brachten, hebben recht op een morele schadevergoeding.

Voor N-VA gaat het om een gevoelig thema. Nadia Sminate, voorzitster van de commissie Radicalisering van het Vlaams Parlement, pleitte in het verleden zelfs voor een algemeen boerkiniverbod. "Boerkini's horen niet thuis in onze zwembaden. Weg ermee", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vandaag op Twitter. "Hoeveel moslima's vragen hier eigenlijk om?" Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir vindt de boerkini "een doelbewuste provocatie tegen de gelijkheidsgedachte".

Antwerpen is alvast niet van plan om iets te veranderen aan het reglement in de zwembaden, ook al loopt er ook in die stad een rechtszaak. "We gaan op onze beurt het gevecht aan voor de rechtbank en dringen desnoods aan op bijkomend wetgevend werk", zegt schepen Fons Duchateau (N-VA). "En dat doen we niet op basis van hygiëne of veiligheid. Want in één zaak wil ik de moslimactivistes volgen: dat zijn niet de redenen waarom we de boerkini moeten bestrijden. Wel omdat we dit vanuit onze maatschappelijke normen en waarden niet willen.

Groen vermoedt dat N-VA de discussie wil gebruiken om de aandacht af te leiden van het federale begrotingstekort. "Hoeveel keer past de N-VA deze truc nu al toe?", vraagt Brussels parlementslid Bruno De Lille op Twitter. "Spreken we af dat we er deze keer niet intrappen?"

bron: Belga