Minstens 75 doden bij aanslagen tegen verkiezingsbijeenkomsten in Pakistan

Minstens 75 doden bij aanslagen tegen verkiezingsbijeenkomsten in Pakistan
Minstens 75 doden bij aanslagen tegen verkiezingsbijeenkomsten in Pakistan

Bij de aanslag tegen een verkiezingsbijeenkomst in de Pakistaanse stad Mastung zijn vandaag minstens 70 doden gevallen. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de autoriteiten. Een eerdere balans maakte melding van een twintigtal doden. Bij de bomexplosie in de provincie Baloetsjistan raakten ook minstens 120 personen gewond. De aanslag volgde amper enkele uren nadat bij de ontploffing van een bermbom in de stad Bannu, in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, vijf doden vielen. Ook die aanval was gericht tegen een politieke bijeenkomst. De aanslag in Mastung werd gepleegd door een zelfmoordterrorist en is de dodelijkste aanval van dit jaar in Pakistan, meldt politiechef Khurram Rashid. Onder de slachtoffers bevindt zich een kandidaat voor de provinciale verkiezingen.

De regio rond Mastung geldt als een bolwerk van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Daarnaast zijn in de grootste en meest opstandige provincie van het land nog heel wat andere terreurbewegingen actief.

Enkele dagen geleden werd ook Pesjawar, in het noordwesten van Pakistan, al opgeschrikt door een zelfmoordaanslag op een verkiezingsbijeenkomst. Die aanval werd nadien door militanten van de taliban opgeëist.

De Pakistaanse veiligheidsdiensten hadden op voorhand gewaarschuwd dat verkiezingsbijeenkomsten het doelwit zouden zijn van de taliban en terreurgroep Islamitische Staat (IS). Bij de vorige verkiezingen, in 2013, werden honderden leden en aanhangers van vooral liberale partijen gedood door de taliban.

De parlementsverkiezingen van dit jaar worden gehouden op 25 juli.

Bron: Belga