“Meer vertrouwen nodig in politiepersoneel”

Meer vertrouwen nodig in politiepersoneel

Leidinggevenden en politieke overheden moeten meer vertrouwen hebben in het politiepersoneel, in plaats van steeds te zwaaien met tuchtsancties. Dat stelt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA, in een reactie op de audit van de Leuvense politie die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Daaruit blijkt dat de politie zoveel gecontroleerd wordt, dat het verlammend werkt. De situatie in Leuven is volgens Houssin al door verschillende vakbonden aangeklaagd maar altijd ontkend. Het onderzoek bevestigt de problemen nu. “Dat burgemeester Louis Tobback het onderzoek verkoopt als nonsens is zeer straf. Hij trekt onafhankelijk onderzoek in twijfel, dat werd uitgevoerd door de externe dienst van de zone zelf. Men zit nog steeds in ontkenningsfase”, aldus Houssin, die ook korpschef Jean-Paul Mouchaers op de korrel neemt omdat hij plots met een actieplan komt nu de krant over het probleem bericht.

Maar het probleem van overmatige controle is volgens Houssin een algemeen probleem, dat zich niet tot Leuven beperkt. “Politiemensen zijn de best bewaakte criminelen van het land, alleen de enkelband ontbreekt. Bodycams, het afluisteren van telefoongesprekken die binnenkomen op de dispatching… Het gebeurt zogezegd allemaal in het kader van de veiligheid, maar in praktijk is het om mensen constant te controleren en te dreigen met tuchtsancties.” Het gevolg is volgens de VSOA dat politiemensen enkel nog uitvoeren wat letterlijk van hen gevraagd wordt, maar verder geen initiatief nemen.

Net als politiechef Nicholas Paelinck pleit Houssin voor één controledienst voor de politie, die werkt onder de minister van Binnenlandse Zaken. Maar ook een mentaliteitswijziging bij de leidinggevenden en politieke overheden is nodig, op het vlak van vertrouwen in het personeel.

bron: Belga