“Maximaal vertrouwen voor agenten, maar rotte appels moeten eruit”

Maximaal vertrouwen voor agenten, maar rotte appels moeten eruit

“We leiden onze politiemensen met de beste zorgen op en daardoor kunnen we hen maximaal vertrouwen geven.” Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in reactie op een audit bij de Leuvense politie. “Maar als er, zoals dat in elke sector mogelijk is, uitwassen zijn, dan moeten de rotte appels uit de mand gehaald worden. Dat zegt echter niets over de mand.” Sommige agenten zijn zo bang voor klachten en eventuele sancties dat ze amper nog op straat durven te komen. Dat blijkt uit een audit van de Leuvense politie die Het Laatste Nieuws kon inkijken. “Ook elders in het land vertrekken politiemensen met de daver op het lijf op interventie. Ze worden nu eenmaal overmatig gecontroleerd”, zegt politiechef Nicholas Paelinck.

Het kabinet-Jambon wijst erop dat België een zeer lange en degelijke politie-opleiding heeft. “Ook aan ethiek wordt daar veel aandacht besteed. Maar België telt 186 politiezones en een federale politie. Dan is het niet ondenkbaar dat daar rotte appels tussen zitten.”

Paelinck pleit voor één overkoepelend klachtenorgaan. Nu worden klachten behandeld door onder meer de Algemene Inspectie, het Comité P en het intern toezicht. Jambon ziet er geen heil in om die organen samen te voegen. “Het Comité P werkt in opdracht van het parlement. De Algemene Inspectie in opdracht van de uitvoerende macht.”

bron: Belga