Kamercommissie hoort dinsdagochtend voorzitter Monitoringcomité

Kamercommissie hoort dinsdagochtend voorzitter Monitoringcomité

De Kamercommissie Financiën en Begroting hoort dinsdag om 10.00 uur Alfons Boon, de voorzitter van het Monitoringcomité, over de totstandkoming van het rapport dat voor de regering als richtsnoer dient bij de nakende begrotingswerkzaamheden. Boon wordt uitgenodigd nadat vragen rezen over inmenging vanuit de regering om het rapport “op te smukken”. Het Monitoringcomité is een groep ambtenaren die de begroting van dichtbij in het oog houdt. Woensdag bracht het zijn traditioneel rapport uit voor de regering in de aanloop naar haar begrotingsconclaaf. Het rapport bevatte ditmaal echter een opmerkelijke passage waaruit blijkt dat er onenigheid bestaat tussen de voorzitter van het Monitoringcomité en de overige leden.

Dat deed de vraag rijzen over druk op het comité vanuit de regering. Ook binnen de meerderheid klonk gisteren in de Kamer forse kritiek. In de krant De Tijd bevestigt een topambtenaar anoniem dat er “instructies” kwamen vanuit de regering. Het kabinet van de premier ontkent dat er druk is geweest om de cijfers rooskleuriger voor te stellen. Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) noemde het normaal dat er contact is tussen een minister en zijn administratie in de voorbereiding van begrotingswerkzaamheden.

Eric Van Rompuy (CD&V), de voorzitter van de bevoegde Kamercommissie, ging in op de suggestie vanuit het halfrond om de voorzitter van het Monitoringcomité uit te nodigen. Dat is Alfons Boon, die ook voorzitter is van de FOD Begroting en in het verleden aan de slag was op liberale kabinetten. Zijn komst staat voor dinsdag om 10.00 uur geprogrammeerd.

bron: Belga