Gent opent officieel 175ste feesten

Gent opent officieel 175ste feesten

De Gentse burgemeester Daniël Termont heeft de sleutel van de stad overhandigd aan schepen Christophe Peeters. Een jaarlijkse ritueel dat het begin van de Gentse Feesten inluidt. Op de boerkini-heisa die vandaag in Gent ontstond reageerde de burgemeester: “Ik stel vast dat dat niemand interesseert. Maar het college heeft alvast beslist op teambuilding te gaan naar Burkina Faso.”
Vanavond kunnen bezoekers een groot schouwspel verwachten dat het stadsbestuur mysterieus omschrijft als een acrobatisch “gevecht onder hoogspanning”. Wel al duidelijk is dat de draak op het Belfort elke dag vuur zal spuwen. Opmerkelijk is dit jaar vooral dat het stadsbestuur plastic bekertjes verboden heeft. Bezoekers zullen inwisselbare bekers kunnen kopen en een waarborg betalen. Die beker zal op alle pleinen inwisselbaar zijn.

De komende 10 dagen verwacht Gent meer dan 1,3 miljoen bezoekers voor het traditionele volksfeest. Onder het motto “Feesten zonder Beesten” is een derde van de eetkramen op de Gentse Feesten vegetarisch. Een toegankelijkheidsambtenaar heeft alle evenementen gescreend en de stad maakt ook elke dag één activiteit integraal toegankelijk. Wie bij een bezoek aan de feesten assistentie nodig heeft, kan ook een begeleider aanvragen.

Op de Vlasmarkt staat ook een “muilcam” en cirQ organiseert Batacratie, waar bezoekers onderdaan zijn van een ludieke democratie. De Gentse Feesten lopen tot 22 juli.

bron: Belga