Demir kiest vrouwenrechten boven religieuze rechten

Demir kiest vrouwenrechten boven religieuze rechten

Indien een wettelijk verbod op een boerkini in zwembaden nodig is, dan moet dat voor staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) worden onderzocht en dan moet er een afweging worden gemaakt tussen vrouwenrechten enerzijds en religieuze rechten anderzijds. Demir kiest daarbij resoluut voor de vrouwenrechten. “Een boerkini is een symbool van onderdrukking”, aldus de staatssecretaris. Twee zwembaden in het Gentse mogen niet langer een boerkiniverbod hanteren. De Gentse rechtbank stelde in twee afzonderlijke vonnissen dat het boerkiniverbod omwille van de hygiëne of om veiligheidsredenen niet gerechtvaardigd is.

“We keren steeds terug op hetzelfde punt”, reageert staatssecretaris Demir. “Wat is belangrijker: religieuze rechten of vrouwenrechten? Ik kies in dezen resoluut voor dat laatste.” Ze wijst erop dat in moslimlanden steeds meer vrouwen op straat komen om niet langer een sluier te moeten dragen. “In België en Vlaanderen zie je een omgekeerde tendens en dragen meisjes op steeds jongere leeftijd een hoofddoek. Je gaat mij niet zeggen dat dit een vrije keuze is.”

Demir wil zich niet uitspreken over de inhoud van de vonnissen. Wel benadrukt ze dat een boerkini geen symbool is van emancipatie, maar van onderdrukking en ze vreest voor een “domino-effect”. Indien het nodig zou blijken, moet een wettelijk boerkiniverbod worden onderzocht en dan wil de staatssecretaris dat vrouwenrechten voor de religieuze rechten komen.

bron: Belga