Besmette groenten van Greenyard eisten afgelopen drie jaar negen levens in Europa

De afgelopen drie jaar zijn negen Europeanen gestorven nadat ze groenten hadden gegeten uit een Hongaarse fabriek van het Belgische groentebedrijf Greenyard. Nog eens 38 mensen zijn ziek geworden. Dat meldt De Tijd op haar site. In de groenten zat de listeriabacterie. De slachtoffers vielen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, zegt het Europees voedselagentschap EFSA. In België zijn er geen slachtoffers gemeld. De komende tijd zijn meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten te verwachten, en de afgelopen weken werden al enkele terugroepacties gelanceerd.

De zaak werd ontdekt nadat de negen mensen gestorven waren. In hun lichaam werd een bacterie teruggevonden die na onderzoek kon worden teruggebracht tot de Hongaarse fabriek van Greenyard.

Onderzoekers proberen momenteel nog precies in kaart te brengen hoe de besmettingen konden gebeuren. Als daar meer duidelijkheid over komt, zullen mogelijk ook andere Greenyard-fabrieken worden onderzocht, schrijft EFSA.

Het Europees voedselagentschap zegt dat het risico voor de bevolking verkleind is door de terugroepacties, maar ze wijst erop dat er nog steeds gevaar dreigt. “Nieuwe gevallen kunnen nog steeds ontstaan door de lange incubatietijd, die tot 70 dagen kan duren.” Bovendien zijn diepvriesproducten lang houdbaar. Daardoor stijgt de kans dat mensen achteloos besmette producten bewaren in hun diepvriezer.

Voeding waarin de listeriabacterie zit kan mensen ziek maken. Symptomen zijn hoofdpijn en koorts. De bacterie kan ook de ernstige ziekte listeriose veroorzaken. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden.

Intussen ligt de Hongaarse fabriek volledig stil. De productievestiging levert elk jaar 24 miljoen euro omzet op. De totaalomzet van Greenyard bedroeg in 2017 4,2 miljard euro.

bron: Belga