Belg mag Europees merkenbureau leiden

Belg mag Europees merkenbureau leiden

Onze landgenoot Christian Archambeau is benoemd tot directeur van het Europees Bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO). Dat kondigen verschillende federale ministers aan via twitter. “De federale regering heeft niet op een inspanning gekeken” om deze benoeming binnen te halen, stelt premier Charles Michel. Hij preciseert dat nog in de marge van de Navo-top en van de Europese Raad stappen werden ondernomen. “Bedankt aan onze diplomaten voor hun uitstekend werk”, aldus nog de premier.

Archambeau is momenteel adjunct-uitvoerend directeur van het EUIPO. Hij zou bij de stemming vanochtend zestien stemmen hebben gekregen tegen twaalf voor zijn Estse tegenkandidate.

Het bureau is een gedecentraliseerd orgaan van de Europese Unie. Het beheert de rechten op Uniemerken en -modellen, runt het Europees Waarnemingscentrum voor inbreuken op intellectuele eigendomsrechten en houdt een database van verweesde werken bij. Het werd in 1994 opgericht en heeft zijn hoofdzetel in Alicante. Jaarlijks ontvangt en behandelt het bureau gemiddeld 115.000 merkaanvragen en 85.000 modelaanvragen.

De benoeming van Archambeau werd op twitter ook verwelkomd door vicepremiers Didier Reynders en Kris Peeters. Zij noemen hem de “geknipte kandidaat met uitgebreide ervaring op vlak van intellectuele eigendomsrechten”.

bron: Belga