Rode Duivels gaan morgen vol voor brons

Belga / B. Fahy

Beter doen dan Mexico ’86, dat is morgen om 16u Belgische tijd de missie van de Rode Duivels . Opnieuw is Engeland de tegenstander, en dit keer zullen The Three Lions naar alle waarschijnlijkheid niet met een B-ploeg aan de aftrap verschijnen. Wel staat het moraal bij de Engelsen op een laag pitje.

Kroatië maakte woensdag met een 2-1-zege na verlengingen een einde aan de Engelse WK-droom. De uitschakeling in de halve finales kwam ook voor de Engelsen hard aan, en morgen wacht al de troostfinale tegen België. «Het wordt moeilijk om ons weer op te laden», reageerde verdediger Harry Maguire. «Maar ik denk dat we een goede prestatie op de mat moeten leggen en zo proberen om onze fans een nieuwe reden te geven om trots op ons te zijn.»

‘It’s coming home’

AFP / F. Fifevoetb

Na overwinningen in de achtste en kwartfinale tegen respectievelijk Colombia en Zweden, rekenden de Engelsen zich al rijk. ‘The Cup is coming home’, luidde het devies en Kroatië mocht als laatste horde richting de finale niet al te veel problemen opleveren. Draaide dat even anders uit…

«Iedereen heeft een andere mening over die troostfinale, ik zal de mijne voor mezelf houden», reageerde Maguire, die evenwel liet uitschijnen voorlopig niet enorm veel zin te hebben in het duel met België. «Voor wie in de halve finales geklopt wordt, is het het allermoeilijkste om de volgende partij voor te bereiden. Vooral wanneer die al over twee dagen komt.»

«Ons laatste duel winnen»

Bij de Belgen lijkt de goesting in de troostfinale en de derde plek groter. Bondscoach Roberto Martinez toonde zich strijdvaardig na de nederlaag in de halve finale tegen Frankrijk: «Ik wil niet dat de jongens dit tornooi met een wrange smaak afsluiten. Dat verdienen ze niet.»

Eden Hazard is er alvast klaar voor: «Het team zal misschien op verschillende plaatsen gewijzigd worden, want sommige andere jongens verdienen ook speelminuten. Maar we willen ook dat laatste duel winnen. Als we derde worden, hebben we een heel goede Wereldbeker gespeeld.» Youngster Youri Tielemans bevestigt. «We willen Rusland met opgeheven hoofd verlaten.»

Adnan Januzaj – Belga / D. Waem

Adnan Januzaj

België en Engeland troffen elkaar al eerder dit toernooi, tijdens de derde speeldag van de groepsfase. In een bijzonder duel om groepswinst, waar beide teams niet met hun sterkste elftal aan de aftrap verschenen en vooraf druk gespeculeerd werd over een mogelijk gunstigere tweede plaats in de poule, trokken de Rode Duivels aan het langste eind. Adnan Januzaj besliste de match (1-0) kort na de pauze met een beauty.