Werkdiner van woensdagavond verliep in "serene sfeer"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De werkdiners van de staatshoofden en regeringsleiders van de 29 NAVO-leden en van de partnerlanden vonden gisteren in het Brusselse Jubelpark plaats in een "serene sfeer". Dat is vandaag uit goede bron vernomen. Het diner sloot woensdagavond de eerste dag af van een NAVO-top die tot dan vooral gedomineerd werd door meningsverschillen over de defensieuitgaven. De Amerikaanse president Donald Trump heeft, zelfs na het bereiken van een slottekst, verschillende tweets de wereld ingestuurd waarin hij erop aandringt dat de andere NAVO-leden meer geld aan defensie besteden.

Ondanks die spanningen, verliep het diner toch in serene sfeer. "Iedereen rond de tafel heeft zijn mening uitgesproken", zo meldt een bron, die ook aangeeft dat verschillende leiders het belang van het multilateralisme hebben benadrukt. Ze stelden dat "eenzijdige oplossingen" vermeden moeten worden. Daarmee wordt verwezen naar de eenzijdige acties van Trump op vlak van onder meer handel en klimaatverandering.

De deelnemers bespraken in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis "de huidige uitdagingen voor de Euro-Atlantische veiligheid". Onder meer de relaties met Rusland, de situatie in het zuiden van Europa en de hybride en niet-conventionele dreigingen (bijvoorbeeld cyberaanvallen) kwamen daarbij aan bod.

Naast de leiders van de NAVO-landen, waren onder meer de Finse president Sauli Niinisto, de Zweedse premier Stefan Löfven en de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie, Donald Tusk en Jean-Claude Juncker, aanwezig.

bron: Belga