Michel: “België heeft zijn engagementen tegenover NAVO herbevestigd”

Michel: "België heeft zijn engagementen tegenover NAVO herbevestigd"

De Belgische regering heeft vandaag, na de opmerkelijke demarche van de Amerikaanse president Donald Trump, zijn engagementen tegenover de NAVO herbevestigd. Dat heeft premier Charles Michel meegedeeld tijdens een persconferentie op de NAVO-top in Brussel. De verhoging van het Belgische defensiebudget, die eerder al was opgestart, zal worden voortgezet. Maar van een versnelling van dat tempo is voorlopig geen sprake. De NAVO-top werd vandaag verstoord door een hernieuwde eis van de Amerikaanse president Donald Trump om meer te investeren in defensie. Volgens Michel leidde dat tot een “open debat over de verdeling van de kosten, waarin er rechtuit werd gesproken.”

De Belgische regering heeft daarbij zijn eerdere engagementen herbevestigd, zegt de premier. “We hadden engagementen opgenomen bij de start van deze regering. Toen hebben we bepaald om de besparingen in defensie te stoppen en werd de principiële beslissing genomen om opnieuw te investeren.” De herbevestiging van het engagement houdt ook in dat België zijn defensiebudget op termijn naar 1,35 procent van het bbp laat evolueren. Momenteel zit ons land volgens NAVO-cijfers op 0,93 procent.

De algemene richtlijn die in 2014 op een NAVO-top in Wales werd afgesproken, spreekt nochtans van een budget van 2,0 procent. Maar de premier herhaalde dat er niet enkel gekeken moet worden naar de financiële inbreng, maar dat er ook rekening gehouden moet worden met de capaciteiten en de militaire contributies. “België is aanwezig in Irak, in de Baltische landen, in Afghanistan en was aanwezig in Syrië”, zegt hij daarover.

Michel zegt dat de eenheid binnen de NAVO geen barsten vertoont door de gebeurtenissen van vandaag. “De trans-Atlantische alliantie is nu sterker dan twee dagen geleden.”

bron: Belga