Handelsconflict: “Geen onderhandelingen in vooruitzicht”

Er zijn geen contacten gepland met de Verenigde Staten om een handelsoorlog met China af te wenden. Dat bevestigde de Chinese regering vandaag. Peking ziet een gebrek aan vertrouwen. “Zoals China al verschillende keren heeft gezegd: het vertrouwen is onontbeerlijk om te onderhandelen. Beide partijen hebben geen enkel contact om de onderhandelingen te hervatten”, aldus regeringswoordvoerder Gao Feng. Hij beklemtoonde dat China “niet wil vechten, niet bang is om te vechten, maar het wel zal doen indien nodig (…) om de belangen van de bevolking te verdedigen”.

Sinds afgelopen vrijdag zijn Amerikaanse invoerheffingen van 25 procent ingevoerd voor 34 miljard dollar (29 miljard euro) aan Chinese producten. China kondigde meteen tegenmaatregelen aan. Enkele dagen later verklaarde Washington dat het een lijst heeft opgesteld van 200 miljard dollar aan Chinese producten waarop vanaf september bijkomende invoerrechten van 10 procent geheven kunnen worden. Het Chinese ministerie van Handel dreigde met represailles.

Waarnemers vrezen voor een escalatie van een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld, met ernstige gevolgen voor de wereldeconomie. Er gaan dan ook steeds meer stemmen op die pleiten voor onderhandelingen, maar daar is voorlopig nog geen sprake van, bevestigde Feng.

Bron: Belga