Gilbert: "Tiende of derde, wat maakt het uit"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ontgoocheling overheerste vandaag bij Philippe Gilbert na afloop van de vijfde Touretappe. De renner van Quick-Step Floors werd derde, na winnaar Peter Sagan en Sonny Colbrelli. "Derde of tiende, dat is hetzelfde, enkel de overwinning telt", verklaarde de 36-jarige Luikenaar. Gilbert viel aan op het steile deel van de slothelling, maar op het iets vlakkere stuk, de laatste 450 à 500 meter, kwam het weer bij elkaar en werd het nog een sprint met een klein groepje waarin hij derde werd. "Het is jammer. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Ons plan met de ploeg was duidelijk: Julian voor de sprint, ik zou aanvallen aan de voet van de helling en het op die manier proberen. Ik zat in een goede goede positie in de bocht voor die laatste klim, achter enkele andere renners en ik hoopte hen met mijn snelheid misschien te verrassen en wat voorsprong te nemen, maar ze zaten helaas meteen op mijn wiel. Ik had verwacht dat die finale lastiger zou zijn. Ik had niet het gevoel dat die helling zo steil was als het roadbook had voorgesteld. 12 procent werd gezegd, maar dat was het volgens mij toch niet. Het ging echt wel snel bergop. Er stond ook wat tegenwind op het einde en dan moet je echt de benen hebben om het te halen."

Gilbert raakte dus niet weg, daarna volgde een sprint met een kleine groep. "Julian zat in die laatste bocht echt wel goed geplaatst. Ik reed achter hem, maar toen naderde hij volgens mij iets te dicht op een nadar aan de rechterkant, moet hij een beetje corrigeren en verloor hij zo zijn snelheid. Op zo'n finish is dat dodelijk, je verliest meteen vijf, zes meter en hij kwam niet meer dichterbij. Ik ging voorbij hem en kon nog naar een derde plek sprinten. Tja, dat is jammer, tiende of derde, dat is hetzelfde, alleen de zege telt."

Gilbert naderde wel tot op drie seconden van gele trui Greg Van Avermaet. "Daar ben ik niet op gefixeerd, ik wil proberen om een etappe te winnen, maar dit is de Tour. Je koerst hier met de beste renners van de wereld die in hun allerbeste vorm verkeren, dus het is niet gemakkelijk om hier te winnen. Dat geel? Ik zal vanavond met de ploeg het klassement bekijken en dan zien we wel. Morgen volgt een nieuwe kans, het is een beetje een gelijkaardige finish, al zal het toch wel wat anders koersen zijn. Ik probeer het opnieuw."

Bron: Belga