Amnesty klaagt “oorlogsmisdaden” aan in geheime gevangenissen in Jemen

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft donderdag mensenrechtenschendingen aangeklaagd in de geheime gevangenissen van de Verenigde Arabische Emiraten in het zuiden van Jemen. Volgens Amnesty zijn ze “vergelijkbaar met oorlogsmisdaden”.
In een rapport, dat gepubliceerd is één jaar nadat de eerste informatie erover was uitgelekt, spreekt Amnesty van “flagrante schendingen”. Het gaat om “verdwijningen, folteringen en andere mishandelingen van die aard die vergelijkbaar zijn met oorlogsmisdaden”.
Amnesty vraagt “de partners van de Emiraten inzake contraterrorisme, zoals de Verenigde Staten, om een standpunt in te nemen over deze vermoedelijke folteringen”. Amnesty wil ook dat onderzocht wordt welke rol Amerikaans personeel speelde en dat er geen informatie gebruikt wordt die verkregen is via foltering of mishandeling.
Het rapport kreeg de naam ‘Enkel God weet of hij nog leeft’. Het beschrijft de situatie van tientallen familieleden van personen die gearresteerd zijn en waarvan niets bekend is over hun lot.
“Als ze vragen naar de plaats waar hun naasten worden gevangengehouden, of simpelweg of ze nog in leven zijn, wordt dat onthaald op stilzwijgen en intimidatie”, zegt Tirana Hassan, directrice crisissituaties bij Amnesty. De organisatie onderzocht tussen maart 2016 en mei 2018 51 gevallen van mannen die gearresteerd en vastgehouden zijn in het zuiden van Jemen door de Verenigde Arabische Emiraten en het Jemenitische leger. Zij zijn de bondgenoten van de internationale coalitie die militair ingrijpt in Jemen tegen Houthi-rebellen. Volgens Amnesty zijn “negentien van die mannen vermist”.
De Verenigde Arabische Emiraten ontkennen dat zij betrokken zijn bij geheime gevangenissen in het zuiden van Jemen.

Bron: Belga