“Afscheid van grote dame van de Europese politiek”

Afscheid van grote dame van de Europese politiek

“Het afscheid van de grote dame van de Europese politiek in ons land”, zo reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke via zijn woordvoerder op het aangekondigde afscheid van Marianne Thyssen. Beke noemt het vertrek van Thyssen “een groot verlies”, maar hij heeft tegelijk respect voor haar beslissing. Wie volgend jaar in plaats van Thyssen de Europese lijst zal trekken, is nog niet duidelijk. Beke was volgens zijn woordvoerder al langer op de hoogte dat Thyssen na haar mandaat als Europees Commissaris geen nieuw mandaat meer zou opnemen. De CD&V-voorzitter steekt niet weg dat het aangekondigde vertrek een “groot verlies” is.

“Marianne is altijd iemand van gewicht geweest in onze partij en in de Europese Volkspartij. Ze is de grote dame van de Europese politiek in ons land. Ze heeft als Europees Commissaris ingezet op een sociaal Europa en is uitgegroeid tot het sociale gezicht van Europa geworden. Ze heeft daar belangrijke stenen verlegd zoals de realisatie van de Europese pijler van sociale rechten, de strijd tegen sociale dumping, gelijk loon voor gelijk werk, …”, klinkt het. Tegelijk heeft de CD&V-voorzitter begrip en respect voor de beslissing van Thyssen.

Beke erkent dat het niet evident zal zijn om Thyssen te vervangen, al heeft Tom Vandenkendelaere (die Thyssen opvolgde als parlementslid, red.) volgens hem wel bewezen dat hij “heel veel kwaliteiten” heeft. Wie de Europese lijst volgend jaar zal trekken, kan Beke nog niet zeggen. “Daar zijn we voor de lokale verkiezingen niet mee bezig”, klinkt het.

Over de keuze van de CD&V om bij de regeringsvorming in 2014 het premierschap los te laten en te opteren voor het eurocommissariaat van Marianne Thyssen is al veel gezegd en geschreven. “Dat is een keuze die we toen als partij hebben gemaakt. Als je kijkt naar het palmares van Marianne, en ze zal er voor de duidelijkheid nog ruim een jaar aan toevoegen, heeft ze dat commissariaat heel goed gedaan. Ik zie niet in waarom met enige schroom moeten op terugkijken”, aldus de partijwoordvoerder.

bron: Belga