Reynders wil Duivelse diplomatie

Reynders wil Duivelse diplomatie

De droom van de finale ligt aan diggelen, maar dat maakt de buitenlandse bewondering voor deze generatie Rode Duivels er niet minder op. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, een ontgoochelde toeschouwer in Sint-Petersburg, denkt er dan ook aan om het Belgische voetbal beter uit te spelen als uithangbord voor het land en de Duivels na hun carrière in te zetten op diplomatieke en economische missies. “Tot voor kort ging het steeds over chocolade, wafels en bier wanneer ik met buitenlandse ambtgenoten een gesprek aanving, maar de Rode Duivels overstijgen momenteel echt alles. Ik was onlangs nog op missie in Uruguay en Argentinië en ook daar spraken al mijn gesprekspartners mij meteen aan over Hazard en De Bruyne. Ze zijn geweldig voor het imago van het land”, stelt Reynders vast.

Ambassadeurs op de grasmat zijn ze al, maar Reynders zou het een goed idee vinden om het Belgische voetbal meer uit te spelen in de diplomatie. Zo is wel eens aan Vincent Kompany gedacht in het kader van de campagne die België heeft gevoerd om een zetel in de VN-veiligheidsraad te bemachtigen, maar dat is niet evident voor actieve topvoetballers met een boordevolle kalender en allerhande clubverplichtingen.

Met oud-speler Mbo Mpenza wisselde Reynders al enkele keren van gedachten over mogelijke opportuniteiten. Zo zouden geïnteresseerde spelers na hun carrière kunnen deelnemen aan economische missies. Net als de koninklijke familie opent hun aanwezigheid soms deuren die anders misschien gesloten blijven. Zo trok oud-tenniskampioene Justine Henin in maart 2015 al eens mee op missie naar Dubai en Abu Dhabi. Binnen enkele jaren een wedstrijdje vijf-tegen-vijf met lokale voetbalvedetten als smeerolie voor een handelsdeal?

bron: Belga