Neonaziproces: hoofdverdachte Beate Zschäpe veroordeeld tot levenslange celstraf

door
Belga
Leestijd 2 min.

Beate Zschäpe, de hoofdverdachte in het proces tegen neonazigroep NSU, is op de rechtbank van München veroordeeld tot een levenslange celstraf. Ze werd schuldig bevonden aan tienvoudige moord. Het gerecht benadrukte de ernst van de daden van de nu 43-jarige vrouw. Daardoor wordt het in de praktijk bijna onmogelijk voor Zschäpe om na 15 jaar voorlopig vrij te komen.

Zschäpe is het enige nog levende verondersteld lid van de NSU, die ervan beschuldigd wordt tussen 2000 en 2007 tien mensen vermoord te hebben hebben uit "racistische en anti-staatsmotieven". Onder de slachtoffers waren acht Turken, een Griek en een Duitse politieagente. De twee andere leden, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, pleegden zelfdoding in 2011 toen de politie hen op de hielen zat na een mislukte bankoverval.

De vrouw stond samen met vier andere mannen uit het neonazimilieu terecht. Ralf Wohlleben, die de wapens leverde die gebruikt werden bij de moorden, werd tot tien jaar cel veroordeeld. Holger G. werd schuldig bevonden aan de ondersteuning van een terroristische groep, en krijgt daarvoor drie jaar cel. Hij had de daders van de moorden een wapen gegeven, en hen voorzien van valse papieren. André E. werd, eveneens voor de ondersteuning van een terroristische organisatie, tot 2 jaar en 6 maanden veroordeeld. Carsten S., tot slot, was minderjarig op het moment van de feiten. Hij werd tot drie jaar jeugddetentie veroordeeld voor medeplichtigheid aan negen van de moorden.

Het proces tegen de vijf beklaagden ging in 2013 van start.

Vanmorgen stonden meer dan 150 mensen aan te schuiven om een van de 50 plekken te veroveren die voor het publiek voorzien waren in de rechtbank van München.

bron: Belga