Merkel legt kritiek van Trump naast zich neer

Merkel legt kritiek van Trump naast zich neer

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de zware kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump op het Duitse energiebeleid naast zich neergelegd. Duitsland voert een zelfstandig, onafhankelijk beleid, zei ze bij haar aankomst op de NAVO-top in Brussel. In de marge van die top, zal ze ook een bilateraal gesprek met Trump hebben. Voor Merkel is het een goede zaak dat Duitsland een “zelfstandig beleid” kan voeren. “Ik wil hieraan toevoegen, dat ik ook zelf heb ervaren dat een deel van Duitsland door de Sovjet-Unie werd gecontroleerd”, zei ze over de voormalige DDR (Oost-Duitsland). “Ik ben heel blij dat we nu in vrijheid zijn eengemaakt als de Bondsrepubliek Duitsland en dat we daarom ook kunnen stellen dat we ons eigen zelfstandig beleid kunnen maken en onafhankelijke beslissingen kunnen treffen.”

Trump had een ontmoeting met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Daarbij herhaalde hij zijn eis dat de NAVO-lidstaten meer moeten betalen, en uitte hij zware kritiek op de energiedeal tussen Duitsland en Moskou over de nieuwe gasleiding Nord Stream 2. Hij verweet de Duitsers dat ze door hun energiebeleid “compleet gecontroleerd” worden door Rusland.

Merkel benadrukte het Duitse engagement jegens de verdragsorganisatie. Ze counterde het argument van Trump dat Duitsland zijn NAVO-verplichtingen op vlak van defensie-uitgaven niet nakomt. Ze merkte op dat Berlijn tegen 2024, 80 procent meer zou uitgeven aan defensie dan in 2014. “We oordelen dat we geëngageerd zijn voor de beslissing van (de NAVO-top in 2014, nvdr.) van Wales, om naar 2 procent (van het bbp, nvdr.) aan defensie-uitgaven te gaan.”

Ze verdedigde ook de Duitse bijdrage aan het bondgenootschap. “Duitsland is de op één na grootste leverancier van troepen, het grootste deel van onze militaire capaciteit is aangeboden aan de NAVO en tot op vandaag hebben we een sterk engagement tegenover Afghanistan. Daarin verdedigen we ook de belangen van de Verenigde Staten.”

De Duitse bondskanselier heeft nog een bilateraal onderhoud met Trump, rond 15.15 uur. Daarna ontmoet Trump de Franse president Emmanuel Macron, zo maakte zijn woordvoerster bekend.

bron: Belga