Iraanse hervormerspartij blijft ondanks protesten achter president Rohani staan

Iraanse hervormerspartij blijft ondanks protesten achter president Rohani staan

De Iraanse hervormerspartij blijft achter president Hassan Rohani staan. Dat zegt fractieleider Mohamed Resa Aref. In Iran woeden sinds zondag hevige protesten tegen de sputterende economie en de ineenstuikende munt. “We weten hoe moeilijk hij het in deze fase heeft en hoe hard hij werkt”, zei Aref vandaag aan het Iraanse persagentschap IRNA. “De hervormerspartij is zeker dat hij de problemen kan oplossen.” In Iran woeden al dagen protesten omdat de waarde van de Iraanse rial in korte tijd tot de helft is gereduceerd. Een aantal winkeliers in de hoofdstad Teheran sloot zondag de deuren uit woede, en dat leidde al snel tot straatprotesten tegen het regime.

President Hassan Rohani is kop van Jut. Hij wordt bekritiseerd omdat de VS zich terugtrokken uit het nucleaire akkoord met Iran uit 2015: de weg naar nieuwe economische sancties is daarmee vrijgemaakt, wat dan weer onrust op de markten veroorzaakt. Volgens zijn tegenstanders is Rohani niet machtig genoeg als president. Zij vragen dat hij zich terugtrekt en dat er nieuwe verkiezingen komen.

Rohani heeft al laten blijken dat hij dat niet van plan is, en ook de hervormersfractie – traditioneel pro-Rohani – vraagt zijn ontslag dus niet.

bron: Belga