Golvend parcours in Tour is gesneden koek voor klassieke renners

Golvend parcours in Tour is gesneden koek voor klassieke renners

De vijfde rit brengt de renners van Lorient naar Quimer, over 204,5 kilometer, één van de langste etappes in deze Tour de France. “Een kruising tussen de Amstel Gold Race en een Ardense klassieker”, omschreef parcoursbouwer Thierry Gouvenou deze rit, die dus kansen biedt aan de klassieke renners. De start is voorzien omstreeks 12u20. Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, maar ook Julian Alaphilippe, Michael Matthews en enkele andere punchers en voorjaarsrenners wreven zich woensdagochtend ongetwijfeld in de handen. In Bretagne staat immers een lastige rit op het programma, waarbij vooral de finale pittig gekruid is met 2.600 hoogtemeters die moeten bedwongen worden in de laatste 100 kilometer.

“Een rit die de gele trui wel eens van schouders zou kunnen doen veranderen”, meende Gouvenou vooraf. Maar nu het geel gedragen wordt door Greg Van Avermaet, lijkt het dat de olympische kampioen wel eens voor de verrassing zou kunnen zorgen met ook ritwinst in die gele trui. “Het is alleszins een rit waar ik mijn zinnen op heb gezet”, sprak hij. “Ook die etappe van donderdag naar Mûr-de-Bretagne heb ik aangestipt. Het worden twee fijne dagen, al komt er ongetwijfeld ook heel wat stress bij kijken.”

Alleszins mag verwacht worden dat ook de klassementsrenners bij de pinken zullen zijn, want zowel Richie Porte, als Romain Bardet reed een paar maanden geleden speciaal de Tour de Finistère om deze finale te verkennen, 35 kilometers van die koers waren immers identiek aan de laatste 35 km vandaag. Jonathan Hivert won toen, in een sprint voor Bardet en Guillaume Martin.

In de laatste 100 kilometer zijn er veel hoogtemeters, twee hellingen van vierde categorie, drie van derde en dan nog heel wat niet-gecategoriseerde heuvels die het verschil kunnen maken. “Vooral in de laatste kilometers liggen nog wat steile stroken”, legde Gouvenou uit. “In de slotkilometer is er zelfs een strookje van 300 meter over 12,5 procent, ideaal voor punchers.”

Na deze dag verandert de bergtrui, nu om de schouders van Dion Smith, wellicht ook van eigenaar. Al zal dat niet Tiesj Benoot zijn, die kwam niet meer aan de start na zijn zware valpartij.

bron: Belga