Buitenlandse pers ziet Rode Duivels tanden stukbijten op Franse afweergordel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rode Duivels hebben zich niet kunnen plaatsen voor de WK-finale. België verloor in de halve finales met 1-0 van een uitgekookt Frankrijk. In de buitenlandse pers is er lof voor het WK-avontuur van de Rode Duivels, die echter op een uitstekende Franse afweergordel botsten. De Franse kranten hebben uiteraard vooral aandacht voor de triomf van de nationale trots. "Fantastisch qua controle en strategie hebben Les Bleus België verstikt, dankzij een doelpunt van de held Samuel Umtiti. Het Franse team staat in de finale. Dat is buitengewoon. Ze hebben het gedaan, als was het de normaalste zaak van de wereld."

Le Figaro verkneukelt zich dat de "blauwe droom voortduurt". Pogba en co. "verwachtten dat ze zouden afzien tegen de beste aanval van het WK (14 doelpunten). En dat was het geval. Vooral op de flanken, waar Pavard soms verdronk tegen Hazard. Maar de tricolore achterhoede toonde zich op heroïsche wijze, naar het beeld van Varane en Umtiti, onzinkbaar tegenover de Belgische golven."

Ook de Spaanse sportkrant Marca is vol lof voor "de beste verdediging van de wereld". "En dan een kopbal, van een verdediger. Opnieuw beriep Frankrijk zich op zijn afweergordel om een ronde verder te geraken, en nu staan ze in de grote finale." "Umtiti opent de deur naar de finale", valt te lezen in As. "Zijn kopbal was beslissend in een evenwichtige wedstrijd. Superwedstrijd zonder prijs voor Hazard, grootse momenten voor Griezmann en Mbappé. België streed tot op het einde."

"België, dat teert op heel wat spelers uit de Premier League, moet zich afvragen of de tijd van de gouden generatie ooit zal aanbreken", is The Guardian kritisch. "De ongemakkelijke waarheid is dat dat misschien nooit het geval zal zijn. Maar België zal heel wat mooie wensen krijgen, aangezien het team Brazilië uitschakelde en in grote mate heeft bijgedragen aan wat als het meest attractieve WK ooit omschreven wordt. Tegen Frankrijk konden ze echter niet voortbouwen op een bemoedigend wedstrijdbegin. Ze werden afgemat door een ploeg met een beter evenwicht tussen aanvallen en verdedigen."

"Ook wanneer de Belgen het initiatief namen, aangevoerd door Hazard, (...) had je steeds de indruk dat de Fransen alles onder controle hadden", aldus het Duitse Die Zeit. "Bijna leek het alsof ze de Belgen zich een beetje lieten uitleven. De Fransen waren baas op het veld."

"Umtiti laat België wenen", stelt het Italiaanse Corriere dello Sport. "Een kopbaltreffer van de verdediger besliste de halve finale in Sint-Petersburg."

"Het verdriet van België", kopt het Algemeen Dagblad met een knipoog naar de roman van Hugo Claus. De Nederlandse krant betreurt dat "het mooiste elftal op dit WK" niet in de finale te zien zal zijn. "De Rode Duivels strandden tegen het zakelijkste team van het toernooi", zo klinkt het. Ze "namen eervol afscheid, als één van de mooiste verliezers ooit."

bron: Belga