Alle voetballertjes en trainer "in goede mentale gezondheid"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De twaalf jongens en hun trainer die meer dan twee weken vastzaten in een grot, verkeren in "een zeer goede mentale gezondheid". Dat hebben artsen verklaard. De dertien werden tijdens een reddingsoperatie die van zondag tot en met dinsdag heeft geduurd, allemaal uit hun benarde positie bevrijd. "Dit komt mogelijk omdat ze de hele tijd samen hebben doorgebracht als een team en elkaar hebben geholpen, aldus dokter Thongchai Lertvilairattanapong tijdens een persbriefing in het ziekenhuis waar de dertien worden verzorgd. "Ze verkeren allen in een goede fysieke gezondheid, zonder koorts of ernstige infecties. Slechts drie van hebben hebben een lichte longontsteking", aldus de arts nog.

De jongens, allen tussen 11 en 16 jaar, en hun 25-jarige trainer, moeten nog een week in het ziekenhuis blijven, en zullen dus niet kunnen ingaan op de uitnodiging van de wereldvoetbalbond FIFA om naar de finale van het WK te gaan kijken.

De dertien kwamen op 23 juni in de grot vast te zitten, toen ze verrast werden door stijgende waterniveaus. De eerste vier jongens werden zondag uit de grot gehaald, de volgende vier op maandag en de laatste vier en de trainer op dinsdag.

Het hoofd van de reddingsoperatie Narongsak Osottanakorn verklaarde na de redding dat een "onmogelijk missie werd volbracht". Hij riep de mensen overal ter wereld op om te leren uit het incident, zodat dergelijke situaties niet opnieuw zouden voorkomen.

bron: Belga