WK 2018 - "Verschil tussen zege en nederlaag? Eén stilstaande fase"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De details bleken dinsdagavond doorslaggevend in een wedstrijd waarin Frankrijk niet voetballen wou en waarin het voor de Rode Duivels te vaak 'net niet' was. "Het verschil tussen en verliezen? Eén stilstaande fase", zo vertelde bondscoach Roberto Martinez dinsdagavond na de met 1-0 verloren halve finale tegen Frankrijk. "Het was een gelijkopgaande wedstrijd, er waren niet veel momenten waarop de wedstrijd beslist kon worden. In de tweede helft waren we net aan het groeien toen we die tegentreffer slikten. Dat eerste doelpunt was vitaal, dat wisten we op voorhand. Frankrijk moest wel scoren op een stilstaande fase. Ze waren de wedstrijd gestart met het idee op de counter te loeren en dat is er amper uitgekomen. Onze organisatie stond er, we vingen hen goed op."

Van de vijf doelpunten die de Rode Duivels op dit toernooi incasseerden, vielen er drie op stilstaande fases. Vlak na de pauze troefde Samuel Umtiti zowaar Marouane Fellaini af in de lucht bij een hoekschop en meteen was de wedstrijd beslist. "Gevaar op stilstaande fases hoort bij het WK, dat was zeker geen zwakte in ons spel. Vandaag hadden we gewoon pech, het ging om een verschil van een centimeter. Op zo'n details komt het dus aan."

De Rode Duivels hadden dan wel balbezit, veel kansen werden er niet afgedwongen. Het frivole spel van tegen Brazilië kwam niet op de mat tegen de Fransen, het gaatje werd niet gevonden - de tegenstander kwam nooit in de problemen. "Ik moet hen dan ook feliciteren: ze vingen ons uitstekend op. We vonden de magie voor doel niet. Hugo Lloris heeft ook wel enkele goede saves gedaan, dat maakte ook het verschil. Dat, en een beetje geluk. We moeten dit aanvaarden: we hebben alles geprobeerd en alles gegeven."

Na de clash tegen Brazilië werd Martinez bejubeld om zijn tactische vernuft, in de halve finales draaide zijn tactische experiment met Mousa Dembélé in het elftal op niets uit. Pas na zijn vervanging in de tweede helft voor Dries Mertens gingen de Belgen weer aan het voetballen. "We wisten dat we op het middenveld goed aan de bal moesten zijn en de statistieken wijzen dat ook uit: we hadden bijna 60 procent balbezit voor de pauze en 68 procent na de rust. Als je de bal in de ploeg wil hebben, is Dembélé de beste spelmaker", verdedigde de bondscoach zijn keuze.

bron: Belga