Spoorstaking – “Wat we missen, is gebaar van tegemoetkoming van spoorwegen”

Spoorstaking - "Wat we missen

Scouts en Gidsen Vlaanderen hoopt, nu er vandaag en morgen opnieuw gestaakt wordt op het spoor, op een blijk van tegemoetkoming van de spoorwegen aan groepen die met de trein niet op hun kampbestemming raken. Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen, denkt daarvoor onder meer aan een schadeloosstelling. Tegelijk wil Van Reusel de situatie niet dramatiseren. “Dit is een groot ongemak, maar ook geen catastrofe. De groepen moeten hun plan trekken, maar als scouts lukt hen dat wel.” “De NMBS heeft de voorbije dagen wel gecommuniceerd, en de paraplu wordt opengetrokken”, zegt Van Reusel. “Natuurlijk willen we ons niet mengen in het debat over de relevantie van deze staking. Het is echter wel zo dat we een kwetsbare gebruiker van het openbaar vervoer zijn, die niet beschikt over veel alternatieven. We kiezen bewust voor het openbaar vervoer, maar dit versterkt het vertrouwen in het spoor natuurlijk niet.”

Bij Chirojeugd Vlaanderen wordt vooral gehoopt dat de NMBS de eerder gemaakte afspraken nakomt. “We kregen de belofte dat de tickets van groepsreizen die door de staking niet konden doorgaan, terugbetaald zullen worden”, is daar te horen.

Net als de scouts communiceerde ook de Chiro naar zijn groepen over de aankomende staking. De nationale koepel van de Chiro werd een tiental keer gecontacteerd. De meeste raken met ouders of vrienden toch nog op kamp, enkele groepen legden een bus in. “Het spreekt voor zich dat dat een duurdere kost is”, aldus nationaal secretaris Niels De Ceulaer.

Het treinverkeer is vandaag zeer ernstig verstoord door de staking van de Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS). Dat zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Ongeveer één trein op de drie rijdt. Het is de tweede staking met minimale dienstverlening. OVS legde dinsdagochtend om 3 uur voor 48 uur het werk neer. Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) en de nieuwe spoorbond Metisp-Protect sloten zich bij de actie aan.

bron: Belga