Onder bus om het leven gekomen migrant begraven in Sint-Agatha-Berchem

Onder bus om het leven gekomen migrant begraven in Sint-Agatha-Berchem

In Sint-Agatha-Berchem is dinsdag Amarou Ourez begraven. De 20-jarige vluchteling uit Guinée kwam in de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 juni om het leven toen hij verpletterd raakte onder een bus op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Een 25-tal vrijwilligers waren dinsdag aanwezig op zijn begrafenis op het kerkhof. Leden van de vzw Straatdoden en het vrijwilligerscollectief Vriendschap Zonder Grenzen begonnen de ceremonie door samen met enkele Guineeërs en andere vrijwilligers achter de lijkwagen richting het graf te stappen. Daar werd de kist van Amarou Ourez uitgeladen, waarna verschillende sprekers het woord namen met een gedicht, een tekst of een lied. De plechtigheid werd afgesloten met een toespraak en gebed van een Guinéese imam. Tot slot legden de aanwezigen allen nog een bloem op de neergelaten kist.
“Er zijn geen legale wegen meer voor deze migranten, dus moeten ze zich al verstoppen”, zei Riet Dhont van Vriendschap zonder Grenzen “Ook zij moeten een waardig afscheid krijgen en niet anoniem weggestoken worden. Het is een herdenking waard, ook al kennen we die persoon niet.”
Amalou Ourez had het bevel gekregen het grondgebied te verlaten. In de hoop naar het Verenigd Koninkrijk te vluchten, had de jonge vluchteling zich aan het Noordstation onderaan een bus vastgeklampt. Een collega ga van de chauffeur merkte op dat iemand zich onder de bus had verscholen. Na het remmen werd Ourez verpletterd vanwege het hydraulisch systeem.

bron: Belga