Inspectie voert strijd tegen illegale handel in dieren en planten op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De inspecteurs van de inspectiecel Soorten van de FOD Volksgezondheid die de handel in wilde dieren en planten controleren, hebben het afgelopen jaar 160 dossiers behandeld. In een derde van de dossiers (81) werd een proces-verbaal opgesteld. De inspectiecel Soorten werd opgericht in 2017 om de illegale handel in bedreigde dieren en planten efficiënter te kunnen bestrijden. Onder impuls van Minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) werd het aantal inspecteurs en controleurs uitgebreid van één voltijdse en één halftijdse naar acht voltijdse, waardoor meer dossiers behandeld konden worden.

De meeste dossiers gaan over de handel in papegaaien, landschildpadden en roofvogels. Vooral de roodstaartpapegaai, die sinds 2017 de hoogste beschermingsgraad geniet, is erg populair in België. Wie zo'n vogel bezit, moet dat aangeven bij de FOD Volksgezondheid en om hem te kweken of verkopen is een certificaat nodig. Daarnaast hebben heel wat dossiers te maken met de illegale handel in ivoor.

De inspectiedienst nam 121 specimens in beslag, waaronder olifantentanden, opgezette dieren, koraal, doopvontschelpen maar ook levende roofvogels en papegaaien. In totaal werden 57 pv's van inbreuk en 24 pv's van waarschuwing opgesteld in het kader van het CITES-verdrag, dat de handel in bedreigde soorten reglementeert.

De inspecteurs voerden sinds oktober 2017, toen de controles van start gingen, bovendien vijftien controles uit naar de handel in illegaal hout. Dat resulteerde in vier pv's van inbreuk en zeven pv's van waarschuwing. Tegen eind 2018 moeten nog een twintigtal bedrijven gecontroleerd worden.

"De handel in wilde dieren en planten is de vierde meest lucratieve illegale activiteit ter wereld, na drugs, namaakproducten en mensenhandel", zegt Marghem. "Het is een wereldwijde plaag die jaarlijks 10 tot 20 miljard dollar opbrengt. Er is een duidelijk internationaal juridisch kader, maar dat is niet makkelijk af te dwingen. Daarom hebben we de inspectie uitgebreid naar acht personen."

bron: Belga