Erdogan-affaire had volgens Wenger impact op prestaties Özil

door
Belga
Leestijd 2 min.

De slappe prestaties van de Duitse international Mesut Özil op het WK zijn deels te verklaren door de Erdogan-affaire. Dat stelt Arsène Wenger, die jarenlang Özils coach bij Arsenal was. Titelverdediger Duitsland sneuvelde in Rusland in de groepsfase. Mesut Özil en Ilkay Gündogan waren in aanloop naar het WK het mikpunt van kritiek nadat ze in Londen op de foto waren gegaan met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die was toen volop zijn verkiezingscampagne aan het voeren. In Duitsland weerklonk de roep om Özil en Gündogan uit de WK-selectie te laten omdat ze zich gewillig hadden laten gebruiken door de controversiële Erdogan.

"Ik ken Özil goed, hij is een fantastische voetballer. Maar hij en Gündogan hebben geleden onder wat er voor het WK gebeurd is", verklaarde Wenger vandaag aan de Qatarese tv-zender beIN Sports. Volgens de Fransman speelde Özil op het WK vaak "met de handrem op". "Ik dacht toen bij mezelf: dat is niet de echte Özil die ik ken", vervolgde Wenger, die benadrukte dat de Arsenal-middenvelder nood heeft aan aanmoedigingen en gevoelig is voor conflicten. "Toen ik hem zag spelen, had ik het gevoel dat er momenten waren om op te rukken, maar in de plaats daarvan verkoos hij een veilige pass."

Özil speelde een belangrijke rol in het team dat zich in 2014 in Brazilië tot wereldkampioen kroonde. Na het desastreus verlopen WK in Rusland kreeg hij echter heel wat kritiek, onder meer van teammanager Oliver Bierhoff en bondsvoorzitter Reinhard Grindel. Daarop verklaarde Özils vader dat het beter zou zijn dat zijn zoon zou stoppen als international.

bron: Belga