Brussel lanceert met 'business passes' dienstenpakketten op maat voor ondernemingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Brusselse ondernemingen kunnen voortaan met 'business passes' een dienstenpakket op maat krijgen dat afgestemd is op de ontwikkelingsfase van het bedrijf. De onderneming kan rekenen op de begeleiding door 27 private en publieke partners, die elk hun specialiteit uitspelen. Zo bleek bij de voorstelling door onder meer Brussels minister van Economie Didier Gosuin. De business passes zijn vier op maat afgestemde dienstenpakketten naargelang de behoefte van de (kandidaat-)ondernemers. Deze zomer worden er twee gelanceerd, in 2019 volgen er twee andere. Registreren kan vanaf september op mybusinesspass.brussels, waar een overzicht beschikbaar is van de verschillende mogelijkheden.

De Fly-pass biedt ondersteuning bij de opstart van startende ondernemingen en bestaat uit drie versies: de omni-formule richt zich tot alle starters en bedrijven van minder dan drie jaar oud die op zoek zijn naar informatie, inspiratie en hulpmiddelen. Het aanbod bestaat onder meer uit trendwachtingsessies of een persoonlijkheidstest. De flexi-formule is bestemd voor ondernemingen die reeds betrokken zijn bij een begeleidingsproces en bestaat uit collectieve activiteiten die beantwoorden aan specifieke behoeften zoals speedcoachingssessies met advocaten en boekhouders. De maxi-formule is gericht op ondernemingen met een veelbelovend businessplan. De onderneming moet een selectieprocedure doorlopen om in aanmerking te komen voor een begeleiding van het groeiplan door een persoonlijke accountmanager gedurende twee jaar.

De Sail-pass is bestemd voor Brusselse kmo's die minstens drie jaar actief zijn en minimum drie mensen voltijds tewerkstellen. Na een positieve evaluatie van het groeipotentieel krijgen ook zij een begeleiding op maat door een accountmanager en kunnen ze rekenen op hulp inzake financiering, lokalisatie, aanwerving en opleiding. Ze krijgen ook 20.000 euro steun om aan te werven.

De andere passes die in 2019 van start gaan, richten zich tot bedrijven die een herstart willen maken (Back on Track-pass) en ondernemingen die de fakkel willen doorgeven (Relay-pass).

Minister Gosuin benadrukte dat het Brussels gewest het meest dynamische is op het gebied van het creëren van ondernemingen. Het aantal nieuwe bedrijven in het Brussels gewest bedroeg in 2017 bijna 13.000, een duizendtal meer dan een jaar eerder. Rekening houdend met het aantal bedrijven dat de activiteiten stopzette of naar een ander gewest verhuisde, kwamen er 3.600 bedrijven bij in één jaar tijd, aldus Gosuin.

Hij wees ook op de unieke samenwerking tussen overheid en privé, waaronder grote bedrijven zoals Deloitte, Eynovation en KPMG. Benjamin Muylaert van KPMG sprak van een "win-win"-situatie, zowel voor de Brusselse ondernemingen als voor de ondernemingen die steun en advies geven. Hij toonde zich tevreden dat in Brussel nu eenzelfde samenwerking mogelijk is als met het Vlaams Agentschap Ondernemingen.

bron: Belga