Uitgekookt Frankrijk houdt Rode Duivels uit WK-finale

Belga / B. Fahy

De Rode Duivels hebben zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het WK in Rusland. In Sint-Petersburg verloren ze in de halve finales met het kleinste verschil van Frankrijk (0-1). In de kleine finale nemen de Duivels het zaterdag op tegen de verliezer van het duel tussen Engeland en Kroatië, de twee overige halvefinalisten.

Roberto Martinez zorgde vooraf voor een verrassing door Mousa Dembélé in de basis te droppen om de geschorste Thomas Meunier te vervangen. Nacer Chadli schoof zo door naar de rechterflank. De linksvoetige Dembélé was een iets meer behoudende oplossing dan Yannick Carrasco, het gevaar op de rechterflank heet dan ook Kylian Mbappé.

Franse muizenval

Eden Hazard – Belga / D. Waem

In een gesloten wedstrijd sloten onze landgenoten de eerste helft af met 58% balbezit, maar slechts drie doelkansen. Frankrijk gunde het leer ook aan de Duivels en zette geduldig een muizenval open. Bij balverlies van de Belgen werd er wel meteen richting het doel van Thibaut Courtois gestormd. Die hield het land dan ook recht met een geweldige save op een poging van rechtsback Benjamin Pavard.

Aan de overkant had er toen al wel gescoord kunnen zijn. Hugo Lloris had eveneens een wereldsave in huis op een schot in de draai van Toby Alderweireld, Raphaël Varane devieerde dan weer een knal van Eden Hazard in hoekschop. Hazard was de uitblinker bij de Belgen en vrijwel alle gevaar kwam van hem.

Troostfinale

Samuel Umtiti – AFP / G. Bouys

Frankrijk kwam gaandeweg beter in de wedstrijd en meteen na de rust leverde dat een doelpunt op. Umtiti troefde bij een hoekschop Marouane Fellaini in de lucht af en plots stond het 1-0. Martinez greep op het uur in door de krasselende Dembélé naar de kant te halen voor Dries Mertens. Pas na die wissel werden Les Bleus opnieuw achteruit gedrukt. Een slotoffensief met ook nog de ingekomen Yannick Carrasco en Michy Batshuayi leverde echter geen doelpunten meer op.

De Rode Duivels grepen zo naast de eerste WK-finale in de geschiedenis, maar met een stek bij de laatste vier doen ze wel minstens even goed dan de generatie van 1986, die in Mexico op de vierde plaats eindigde. Komende zaterdag wacht om 16u de troostfinale tegen de verliezer van de halve finale tussen Engeland en Kroatië.