Rode Duivels spelen straks voor historische finaleplaats

Belga / L. Dieffembacq

De Rode Duivels kijken vanavond om 20u Frankrijk in de ogen. Als de Belgen hun zuiderburen verslaan, staat ons land voor het eerst in de geschiedenis in de finale van het WK voetbal. Amper vier dagen na de stunt tegen Brazilië, is het in Sint-Petersburg dus alweer ’money time’ voor de selectie van Roberto Martinez.

Na de mirakelzege tegen Japan, waarin de Rode Duivels vanuit een schijnbaar verloren positie terugknokten, en de eliminatie van tornooifavoriet Brazilië, is de prestatie van de Belgen nu al historisch. Dat neemt niet weg dat de honger naar een eerste finale ooit groot is.

Pijlsnelle Mbappé

De Belgen zullen hoe dan ook scherp voor de dag moeten komen, want met Frankrijk kruist er voor de tweede keer op rij een bijzonder lastige tegenstander hun pad. Een team dat de ruimtes graag gesloten houdt en zelf via Kylian Mbappé durft te mikken op de snelle omschakeling.

Na het tactische meesterstuk tegen Brazilië valt het af te wachten hoe Roberto Martinez het duel tegen de Fransen zal aanpakken. De bondscoach moet sowieso de geschorste Thomas Meunier vervangen en daardoor verhuist Nacer Chadli meer dan waarschijnlijk naar de rechterwingback. De meest voor de hand liggende oplossing is dan Yannick Carrasco op de linkerflank terug in het team te brengen. Op die manier wordt er wel gestart met twee erg aanvallende wingbacks.

Vermaelen als alternatief

Een andere optie is dat Thomas Vermaelen in het team komt en dat Jan Vertonghen een rijtje hoger wordt geschoven, zoals in het slot tegen Brazilië. Voor het overige lijkt er weinig noodzaak om te veranderen.