Thaise reddingsactie voorlopig opgeschort

Thailand:
AFP / L. SUWANRUMPHA

Al vier kinderen die meer dan twee weken vastzaten in een Thaise grot, zijn  uit de grot bevrijd. De reddingsactie is voorlopig opgeschort omdat de duikers hun duikflessen moeten aanvullen en het materiaal moeten controleren.

“We waren sneller dan we verwacht hadden”, zo zei provinciegouverneur Narongsak Osotthanakorn nadat vier jongens gisteren geëvacueerd werden uit een grot in het noorden van Thailand Drie jongens werden per helikopter naar een ziekenhuis gebracht, de vierde in een ambulance, zei Narongsak, die de leiding heeft over de reddingsoperatie. Thaise reporters juichten toen de gouverneur meldde dat de vier met succes uit de grot waren gehaald, waarin ze zestien dagen lang vastzaten. Nog acht kinderen en hun trainer zitten vast in de grot.

Nauw tunnelcomplex 

Om de jongens uit hun benarde positie te redden, worden de dertien in groepen verdeeld. Ze worden eerst door verschillende duikers, een team van dertien internationale en vijf Thaise duikers, door het vaak nauwe tunnelcomplex naar het basiskamp gehaald dat de redders in de grot opgetrokken hebben. Van daaruit moeten ze nog bijna twee kilometer te voet afleggen. In het totaal moeten ze bijna vier kilometer afleggen. Voor een deel ervan zullen ze dus moeten duiken. Aan de grot staat dertien medische teams klaar, elk met hun eigen helikopter en ambulance. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt op zowat 60 kilometer van de grot, in Chiang Rai.