WK 2018 - Thomas Vermaelen mag hopen op basisplaats tegen Frankrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na het tactische meesterstuk tegen Brazilië valt het af te wachten hoe Roberto Martinez de halve finale van dinsdagavond tegen de Fransen zal aanpakken. De bondscoach moet sowieso de geschorste Thomas Meunier vervangen en heeft daarvoor twee mogelijkheden. De meest voor de hand liggende oplossing is Nacer Chadli verhuizen naar de rechterwingback, waardoor zijn plaats op links kan ingenomen worden door Yannick Carrasco. Op die manier wordt er wel gestart met twee erg aanvallende wingbacks. Een andere optie is dat Thomas Vermaelen in het team komt en dat Jan Vertonghen een rijtje hoger wordt geschoven. "Dat zou niet raar zijn, want zo hebben we de laatste tien minuten tegen Brazilië ook gespeeld", vertelde Thomas Vermaelen zondag in Dedovsk.

In de slotfase van de kwartfinale tegen de Seleçao moest Chadli geblesseerd naar de kant en mocht Vermaelen invallen. "Hoe we zullen spelen tegen Frankrijk, dat is de keuze van de trainer. Het is mogelijk dat ik speel en ik zou er natuurlijk heel blij mee zijn. Dan is het de belangrijkste wedstrijd in mijn carrière. Ik heb de finale van de Copa del Rey en de Champions League gehad, maar dit is toch nog wat anders."

Met wat aanpassingen had Martinez Brazilië in de eerste helft schaakmat gezet. Het tactisch vernuft van de bondscoach kan tegen de Fransen ook weer doorslaggevend zijn. "De tactiek tegen Brazilië was perfect. Ik herinner me nog een wedstrijd in de Premier League die ik met Arsenal tegen het Everton van Martinez gespeeld heb. Toen paste hij exact dezelfde tactiek toe en hadden wij een erg moeilijke wedstrijd. Bij balverlies speelden we met vier verdedigers tegen de Brazilianen. Je moet altijd rekening houden met de sterktes van de tegenstander."

Wat betreft supportersaantallen hebben de Rode Duivels tot nu toe in Rusland vooral uitwedstrijden gespeeld, al kunnen ze wel vaak genieten van de steun van de Russische toeschouwers. In de kwartfinale tegen Brazilië waren er zo'n vijfhonderdtal Belgische supporters in de Kazan Arena, tegenover een Braziliaans legioen van 15.000 à 20.000 fans. Na de wedstrijd spraken enkele Rode Duivels dan ook hun hoop uit dat er wat meer Belgische fans de halve finale tegen Frankrijk zouden kunnen bijwonen. "We begrijpen ook dat het moeilijk is voor de fans om ter plaatse te geraken. In Frankrijk was dat twee jaar geleden een pak makkelijker. Ondanks alle moeilijkheden hopen we toch dat er in de halve finale iets meer Belgen aanwezig zullen zijn", besloot Vermaelen.

bron: Belga