WK 2018 - Kroatische bondscoach: "Geloven in onze eigen sterktes en vrezen geen enkel team"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Woensdag werken Kroatië en Engeland in Moskou de tweede halve finale van het WK voetbal in Rusland af. De Kroatische bondscoach Zlatko Dalic bouwde de spanning zondag al op met een spelletje psychologische oorlogsvoering. Dalic irriteerde de Engelse journalisten tijdens zijn persconferentie voortdurend door hun Engelse vragen in het Kroatisch te beantwoorden en vervolgens de tolk het werk te laten doen. Op de vraag waarom hij dat deed, antwoordde de bondscoach wollig "uit respect voor de Kroatische pers". "Ik doe dit al sinds het begin van het toernooi zo", aldus Dalic.

Vervolgens stak hij de loftrompet over het elftal van tegenstander Engeland woensdag. "Ze hebben een erg jong team, met zeer veel kwaliteiten. Offensief zijn ze heel sterk. Ze wonnen makkelijk van Zweden, toch een moeilijke tegenstander. Wij zullen beter moeten spelen dan tegen Denemarken en Rusland. Maar ik heb vertrouwen in mijn defensie. We hebben al Messi (Argentinië) en Eriksen (Denemarken) afgestopt. Dat zullen we nu ook met Kane doen."

"Er wordt gezegd dat Engeland een makkelijke weg naar de halve finales had, maar daar ben ik het niet mee eens", vervolgde Dalic. "Elke weg naar de halve eindstrijd is moeilijk. We respecteren hun speelwijze, maar weten ook dat zij ons hebben geanalyseerd. Velen zullen ons niet verwacht hebben in deze fase van het toernooi, maar we blijven geloven in onze eigen sterktes en vrezen geen enkel team."

De kwalificatie van Kroatië voor de halve eindstrijd wordt door veel waarnemers inderdaad als een verrassing gezien. Dalic is dan ook trots. "Grote landen als Argentinië en Brazilië liggen al aan het strand. Tegen Engeland kan ons toernooi enkel nog beter worden. Maar we zijn geen favoriet. Engeland heeft de Premier League en investeert veel meer in het voetbal. Als wij dat geld in Kroatië eens zouden hebben... Wij zijn een klein land dat ons wil tonen aan de wereld. Voor het WK van 1998 (waarin Kroatië verrassend derde werd, red) kenden weinig mensen ons landje. Het was goed voor onze net onafhankelijk geworden staat. We hebben gezien dat onze huidige resultaten opnieuw veel losmaken in Kroatië. Het is echt te gek. Mensen vieren er ons succes op straat."

Kroatië speelde in de knock-outfase al twee maal verlengingen, tegen Denemarken en Rusland. Twee keer ook wonnen de Kroaten na penalty's. "Die dubbele 120 minuten waren niet makkelijk", erkende Dalic. "Enkele spelers hebben kleine pijntjes, maar zullen klaar zijn voor de halve finales. Onze motivatie geeft ons kracht en energie. Rakitic en Modric behoren tot de beste middenvelders van het toernooi. In Spanje spelen ze bij gezworen vijanden, maar in ons nationale team vormen ze net één lichaam en één geest."

bron: Belga