Tour de France – Sprinters opnieuw aan zet

Tour de France - Sprinters opnieuw aan zet

De renners trekken vandaag vanaf 13u10 van Mouilleron-Saint-Germain richting La Roche-sur-Yon, goed voor 182,5 vlakke kilometers in de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk. Ongetwijfeld volgt andermaal een massasprint en krijgen de verliezers van gisteren een nieuwe kans. De rit start in het dorpje Mouilleron-Saint-Germain, thuishaven van de Franse oud-renner Thomas Voeckler, intussen actief in de Tour voor televisiezender France Télévisions en voor ASO. Na 28 kilometer ligt de enige hindernis van de dag: de Côte de Pouzauges, 1 kilometer aan 3,9 procent. Daar kan het enige bergpunt verdiend worden. Zaterdag pakte Kévin Ledanois de eerste bergtrui, ongetwijfeld zal vandaag een klein sprintje bergop volgen om het tweede punt.

Op papier biedt deze rit een tweede kans voor de sprinters, in totaal krijgen ze naar schatting acht opportuniteiten. Aangezien iedereen nog fris is en de kans op waaiervorming klein is, mag dus verwacht worden dat de sprinters deze kans zullen grijpen.

De finish is niet helemaal vlak. “Vals plat”, stelt parcoursbouwer Thierry Gouvenou. “Net voor het ingaan van de laatste kilometer stijgt het naar 3 à 4 procent en dat blijft zo tot aan de finish.” Met andere woorden, een sprint voor krachtpatsers zoals Peter Sagan, Marcel Kittel, André Greipel of Arnaud Démare, al weten ook Fernando Gaviria, die de openingsetappe won, en Dylan Groenewegen zo’n finish wel te pruimen. En wie weet kan John Degenkolb, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Christophe Laporte of Timothy Dupont wel verrassen.

Afwachten wordt het of iedereen recht blijft deze keer. Zaterdag kenden enkele favorieten heel wat pech in het slot. Zo verloren Porte, Froome en Yates al 51 seconden. Quintana verging het nog slechter en hij kijkt al tegen een achterstand van 1:15 aan op Dumoulin, Nibali, Bardet en Uran.

bron: Belga