Rock Werchter – Werchter door de ogen van de festivalgangers: “Tegenwoordig moet je betalen voor lucht”

Vier dagen Werchter zitten er bijna op. De uittocht is al begonnen, al wachten de meeste mensen nog op Arctic Monkeys. Over het algemeen wordt er erg tevreden teruggeblikt. Uit een kleine rondvraag op de wei blijkt dat deze editie muzikaal hoge toppen scheerde. “Schitterende line-up”, “veel zeer goede concerten”, als je naar de hoogtepunten vraagt, dan duiken er veel namen op, niet steeds dezelfde bands: Pearl Jam, David Byrne, Eels, Jack White, Gorillaz, Novastar, Anne-Marie, worden genoemd.
Het negatieve dat naar boven komt, heeft zelden of nooit met mindere concerten te maken. Wat wel bij sommigen voor wrevel zorgde waren de gesloten hekken wanneer The Barn en Klub C vol zitten. “Wanneer het licht na een half concert op groen springt, kan je opeens tot bijna helemaal vooraan lopen en is de tent halfleeg. Waarom is het dan zo lang gesloten?” vraagt een bezoeker zich af.
Het was een warme vier dagen. Iedereen is het erover eens. Een festivalganger: “Jammer dat de bomen gekapt zijn, daar had je vroeger schaduw.”
Je hoort het meer dan één keer: vier dagen Werchter is een dure grap. Nieuw bijvoorbeeld is dat wie vier dagen heen en weer rijdt met de auto nu vier keer €15 moet betalen om te parkeren. Dat kostte vroeger maar één keer €15. Was die prijsverhoging doelbewust omdat het de bedoeling is om meer mensen aan het fietsen te krijgen? Dat kan. “2018 is het jaar van de fiets”, stond er in het persbericht, maar klachten zijn er over het feit dat de fietsenstallingen ver verwijderd zijn van de ingang. En echt veilig fietsen is het niet. “Beter zou het zijn als er aparte routes voorzien worden voor gemotoriseerd verkeer en voor de fietsers”, suggereert een bezoeker die vier nachten op een camping in Tildonk verblijft.
Aan de prijzen van €2,5 voor een pintje (in voorverkoop) of €2,75 (met betaalkaart op de wei) / €3 (cash op de wei) lijkt iedereen gewoon te zijn. Eén bezoeker maakt zich druk over het feit dat hij moest betalen voor lucht. Op The Hive kost het blijkbaar €1,25 om je matras op te pompen. Hem zelf opblazen is gratis.

bron: Belga