Rock Werchter – Amerikaanse artiesten brengen anti-Trump-boodschap en spelen de wei plat

Rock Werchter - Amerikaanse artiesten brengen anti-Trump-boodschap en spelen de wei plat

Het begon bij Jack White, die zijn song “Icky Thump” met de tekst “Americans, why don’t you knock yourself out? You’re an immigrant too” ironisch genoeg aan Donald Trump opdroeg. Anderhalf uur later deed Eddie Vedder van Pearl Jam daar nog een schep bovenop. Eddie Vedder: “We hebben ook een song voor hem, al wil ik hem niet te veel aandacht geven.” Het nummer zelf ging de mist in. Maar hij ging verder met zijn anti-Trumpboodschap: “Ik ga hem niet laten winnen, dit is maar een kort moment in de geschiedenis.” En later in de set vergeleek hij Trump zowaar met sekteleider en seriemoordenaar Charles Manson, al leek zelfs dat even te veel eer voor “that guy, Donald”, want kwam Charles Manson op het einde van zijn leven niet tot inkeer? “Vond Charles Manson op het einde niet de weg naar Jezus?” vroeg Eddie Vedder zich af. “Ik wil niet boos worden, ik wil liefde promoten, liefde is de grootste kracht”, waarop hij Jack Johnson op het podium riep.
Eerder op de dag was Eddie Vedder speciale gast bij Jack Johnson, nu dus andersom. Samen brachten ze in duet “Imagine” van The Beatles. Smartphones tot heel ver achteraan in de wei gingen aan. Vanuit de lucht – er vloog net een vliegtuig over – moet dat een wonderlijk gezicht geweest zijn. Eddie Vedder: “Die Donald blijft maar praten over hoe groot zijn publiek is, alsof het de grootte van iets anders van hem moet goedmaken, maar dit hier is echt een grote massa van mensen die in harmonie samenleven.”
Ook hij – het is een constante dit jaar in Werchter – ging niet voorbij aan het succes van de Rode Duivels. “I believe in miracles” droeg hij op aan “de voetbalploeg van België”. Doelde Eddie Vedder op het mirakel dat een klein land wereldkampioen kan worden?
Als eerste bisnummer was er een geweldige versie van “Alive”, opgedragen aan Nick Cave. “Ik kwam hem tegen in de gang vandaag. Hij heeft een geweldige impact gehad op mij. Dit is voor hem.” De festivalgangers die morgen terugkomen; werden meteen warm gemaakt voor de laatste dag, wanneer Nick Cave en Arctic Monkeys het vierdaags festival zullen afsluiten.

bron: Belga