Geweld Syrië - Dodelijke luchtaanvallen van Syrisch bewind op zuiden ondanks akkoord over bestand

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minstens vier burgers zijn vandaag gedood bij luchtaanvallen van het Syrische bewind op rebellengebieden in de zuidelijke provincie Dera, aan de grens met Jordanië, ondanks een akkoord over een staakt-het-vuren met de rebellen. Dit heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten gemeld. De evacuatie van rebellenstrijders die een terugkeer van het bewind in het zuiden weigeren, werd tijdelijk uitgesteld vanwege het geweld, zei een rebellenleider. De evacuatie maakt deel uit van het akkoord.

Een hoge functionaris van de Verenigde Naties zei dat er nog maar 150 à 200 Syrische vluchtelingen overbleven aan de grens met Jordanië, twee dagen nadat Damascus en de rebellen in het zuiden het bestand waren overeengekomen. Tienduizenden mensen waren de voorbije dagen naar de grens gevlucht voor het offensief dat het bewind van president Bashar al-Assad op 19 juni in Dera inzette. Jordanië, dat zijn grens met Syrië gesloten hield, schatte hun aantal op 95.000.

De humanitaire coördinator van de VN in Jordanië, Anders Pedersen, maakte niettemin melding van een "groot aantal ontheemden doorheen het zuidwesten" van Syrië, onder meer op de Golanhoogte, waarvan een deel door Israël bezet wordt. Pedersen drong er bij de oorlogvoerende partijen op aan de VN toe te laten hulp aan te voeren voor de burgers. Hij zei dat humanitaire konvooien klaarstaan aan de Jordaans-Syrische grens.

Bron: Belga