Britse agent niet blootgesteld aan novitsjok

De Britse politieagent die uit voorzorg is opgenomen in het ziekenhuis van Salisbury wegens mogelijke blootstelling aan novitsjok, is dan toch niet in contact gekomen met het dodelijke zenuwgas. Dat meldt de politie van het Engelse graafschap Wiltshire zaterdagavond laat. Die voert het onderzoek naar een tweede aanval met novitsjok op twee veertigers in Amesbury, ruim 10 kilometer ten noorden van Salisbury. “We zijn verheugd om te bevestigen dat de politieagent die uit voorzorg werd opgenomen in het Salisbury District Hospital in verband met de lopende zaak in Amesbury, onderzocht is en dat hij veilig is bevonden”, zegt de politie van Wiltshire in een mededeling. “We herhalen het advies van het Departement Gezondheid dat het risico voor het brede publiek laag blijft.”
Dinsdagavond meldde de politie van Wiltshire dat een man een vrouw – beiden in de veertig – uit Amesbury zaterdag waren opgenomen in het ziekenhuis in Salisbury omdat ze werden blootgesteld aan een “onbekende substantie”. Scotland Yard bevestigde later dat het om het zenuwgas novitsjok gaat, maar dat het tweetal vermoedelijk niet rechtstreeks geviseerd werd.
Salisbury is de plek waar op 4 maart de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal (67) samen met zijn dochter Joelia (33) vergiftigd werd met een kleine hoeveelheid novitsjok. Ze overleefden beiden de aanval, waavoor de Britse autoriteiten Rusland verantwoordelijk stellen.

Bron: Belga