Vijf tips voor een koele auto

Vijf tips om je airco goed te gebruiken
Foto Pexels

In deze hete temperaturen is elke verkoeling meer dan welkom. Niets heerlijker dan in een auto met air conditioning stappen deze dagen. Maar dat afkoelen duurt soms langer dan verwacht, en dat is omdat we de airco vaak fout gebruiken.

Veel automobilisten hebben vaak een air conditioning in hun auto, maar gebruiken die verkeerd. En dat is nefast voor je veiligheid, want volgens de Britse krant The Sun daalt je reactievermogen met 20% als het 35°C is in je wagen. Autofabrikant Seat lijstte een aantal weetjes op zodat je auto sneller afkoelt.

1. Zet je airco niet meteen aan als je de auto instapt

We geven het toe, de verleiding is enorm groot als je in deze warme dagen je auto instapt. Toch is het beter om eerst je ramen of deuren open te doen voor een paar minuten, anders loop je het risico om enkel warme lucht rond te blazen.

2. Gebruik de automatische optie

Veel bestuurders gebruiken de ‘air recirculation’-stand. Door deze gebruiksstand loop je het risico dat je ramen aandampen en je zichtbaarheid vermindert. Zo wordt het ook moeilijker fris in je auto. Je kiest daarom beter voor de automatische stand, die reguleert vanzelf de hitte in je auto zonder dat je ramen aandampen.

3. Richt de blazers naar het plafond van je wagen

Niets heerlijker dan die koele stroom rechtstreeks op je lijf te blazen. Toch is dat geen goeie zaak, want zo wordt de lucht niet goed verdeeld over de auto. Je richt de roosters best in de richting van je dak, want zo verspreidt de koele lucht zich over de hele auto en kan elke passagier meegenieten.

4. Zet je airco ook ’s morgens aan

’s Morgens lijkt het nog fris, maar de temperaturen lopen snel op. Zet daarom ook ’s morgens je airco al aan, zo voorkom je ook dat je ramen aandampen als het warmer wordt.

5. Geef je auto regelmatig een onderhoudsbeurt

Net als je oliepeil, je remmen en je banden, heeft ook je airco regelmatig een onderhoud nodig. Elke 15.000 à 25.000 kilometers vervang je best je luchtfilters in je wagen, zo ben je zeker dat alles werkt.